Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избрано от колекцията на Радио България...

Фотосите на Асен Великов − българският дух с феерия от цветове

7
Снимка: Асен Великов

Той не е професионален фотограф. Разтоварва се физически и психически като обикаля познати и малко известни кътчета на страната ни и запечатва видяното в снимки. В началото увлечен по пейзажната фотография, постепенно пренасочва интереса си към фолклорната тематика. Днес е известен като фотографът, който улавя магията на българските традиции и обичаи.

Снимките на Асен Великов представят България в по-различна светлина. Помагат ни да преоткрием богатствата на земята ни, а у чужденците провокират желанието да я опознаят.

Как се ражда образът на различната България в един унифициращ се свят?

„Най-голяма слабост ми е портретът. И то неаранжираният, неочакваният, скритият кадър. Но обичам да снимам и традициите – като розобера, Йордановден, възстановки на ритуали. Това е изкушаващо за мен и правя всичко възможно, за да го снимам“, споделя фотографът преди време в интервю за Радио България, и призовава: Да събудим заспалото в нас родолюбие.

След снимки на пролетния празник Лазаровден в Бистрица започва дългогодишната професионална връзка на Асен Великов с фолклора. Следват още много събори, концерти, надпявания… И много красиви портрети на български жени, деца и семейства в традиционни облекла, с лица, изразяващи българската душевност.

Като осъществена мечта фотографът определя срещата си с бесарабските българи на съборите им в Молдова и Украйна. В резултат преди две години се роди изложбата „Бесарабия – извор на красота и родолюбие“. „Бесарабските българи познават България от предания и живеят с носталгия по своята прародина, каза пред Радио България Асен Великов, а снимките от това негово приключение можете да видите ТУК.

Редактор: Елена Каркаланова

Още снимки във фоторазказа на БНР:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15