Безплатната платформа, създадена в помощ на туристическия бизнес у нас, стартира през юни. Създадена по инициатива на голяма търговска верига, зад идеята стоят Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и представители на туристическия бизнес в цялата страна.
Над 450 частни предприемачи са представили възможностите за настаняване в хотели и къщи за гости, представени са и много ресторанти. Туристите имат възможност да резервират почивка в даден хотел, като може да заплатят още по време на резервацията или на място.
Такси и комисионни за направените резервации няма да се заплащат. Родните хотелиери и ресторантьори не дължат комисиони когато публикуват своите оферти, стига да са поели ангажимент да спазват стандартите за безопасност в обектите си и да предлагат меню, основано на българската традиционна кухня в своите заведения.
Нещо повече – рецептите трябва да отговарят на предпочитанията на българските туристи, търсещи качествена и чиста храна, произведена в български ферми и градини.
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..
Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..
Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..