Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летен туристически сезон и през есента?

Пандемията от Covid-19 преначертава планове и схеми в туризма

| обновено на 17.06.20 в 15:16
Слънчев бряг
Снимка: Даниела Костадинова

Министърът на туризма Николина Ангелкова даде заявка, че през това лято контролът върху туристическия сектор в България ще е безкомпромисен, за да се гарантира качеството на услугата, но и за да се привлекат повече гости от рискови, заради Covid-19, дестинации. От идната седмица се очаква постепенно раздвижване на полетната програма на всички основни туроператори и авиопревозвачи, опериращи на българския пазар. Планираните чартърни полети от 25 юни до края на септември за Летище "Бургас" са над 10 600, а за Летище "Варна" - над 6400.

В най-големите морски курорти „Слънчев бряг“ и „Златни пясъци“ над 60% от хотелите ще отворят за летния туристически сезон, показват прогнозните данни на Министерството на туризма.

Златни пясъци

От 22 май до днес над 91 000 туристи са пренощували в места за настаняване, регистрирани в българската Единна система за туристическа информация. От тях 93% са българи, а останалите - чужденци.

 „Възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърни полети ще позволи да удължим летния сезон до края на октомври“, каза министърът и допълни, че в средата на юли ще се потвърди колко и от кои пазари ще се реализират полети и през октомври.

Според редица експерти обаче туристическият бранш е заплашен от тежко и трудно лято, а сезонът няма как да бъде удължен до края на октомври, както прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова. В интервю за БНР Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма коментира, че туристическият бранш е първият, засегнат от кризата, и ще бъде последният, който ще се възстанови. Занков добави, че е необходима много по-голяма активност от държавата за рекламиране на България като по-слабо засегната от коронавируса дестинация.

Всъщност, самото министерство преди няколко дни лансира идеите на кампанията „България - сигурна дестинация“, а министър Ангелкова заяви, че след Турция страната ни е втората, получила печат за сигурно пътуване, основан и на факта, че „нашата дестинация е безопасна и отговаря на всички изисквания за здравните протоколи“. Дали обаче това е достатъчно, никой не може да каже.

От 22 юни стартира и комуникационната кампания на България за 1 година на съседните пазари, в Германия, Вишеградската четворка, Русия, Украйна, Беларус. Кампанията обхваща всички възможни комуникационни канали за реклама на България като място не само за летен туризъм, но и за планински, културен, балнео и спа туризъм.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31