Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония отговаря на удара … с концерти и „Романтично лято“

Директорът Найден Тодоров за първия летен сезон

Снимка: БГНЕС

След месеци на изолация, отменени концерти и активно онлайн музициране, на 28 юни Софийската филхармония отново ни кани в своя дом – столичната зала „България“. За пръв път в своята история престижният оркестър е подготвил летен сезон – пъстра поредица от симфонични и камерни концерти, които ще се проведат в условия, съобразени с изискванията на Здравното министерство за защита от Covid-19. Оркестърът ще бъде в намален състав, а местата в залата – заемани по предварителна схема, осигуряваща необходимата дистанция. Камерните изяви са под наслов „Романтично лято“ и са на открито − в Атриума на Квадрат 500 (една от сградите на Националната галерия).

„Това е изключително място, което открихме, търсейки място за камерните концерти – пояснява известният диригент Найден Тодоров. − За всички програми сме поканили някои от най-известните, най-добрите и най-обичаните български изпълнители. Бяхме водени и от резултатите от анкетата, която правихме сред публиката през 2019 и началото на 2020 г. Солисти в първия концерт са световноизвестният цигулар Светлин Русев и обичаният от публиката тенор Михаил Михайлов. Произведенията са от Моцарт, Франк, Тоци и Ценко Минкин. На 5 юли, под диригентството на Пламен Джуров, ще прозвучат два от концертите за пиано на Моцарт в изпълнение на Виктория Василенко и Сергей Редкин. Искам да подчертая, че за целия летен сезон сме подбрали красиви класически (и не само) образци. Мисля, че публиката ще ги оцени. Например „Годишните времена“ от Вивалди и Пиацола ( 12 юли) със солист Веско Ешкенази – според мен тази музика би стигнала до всеки човек. Заедно с Националния филхармоничен хор (диригент Славил Димитров) ще изпълним „Стабат матер“ от Перголези, солистки са Стефани Кръстева и Ина Кънчева. От Виена пристига виртуозният цигулар Марио Хосен, за да представи произведения от Моцарт, диригент е Георги Димитров. Гостува и един от любимите диригенти на нашия оркестър − Константин Илиевски, в концерта „Серенади“ с произведения на Антонин Дворжак и Йозеф Сук. Следва детската „Приказка за тромпет“ със солист Петър Македонски (тромпет), който е в редиците на Филхармонията. Теодосий Спасов ще зарадва нашата публика под диригентството на Григор Паликаров. Концерт ще изнесе и големият ни цигулар Минчо Минчев. Закриваме на 30 август под диригентството на Любомир Денев-син.“


В „Романтично лято“ участват камерни формации към Филхармонията – струнните квартети „Филхармоника“ (на 3 юли), „София“, „Фрош“ , „Кварто “, а също − Филхармоничния духов квинтет, вокален ансамбъл „Белла воче“, най-новият състав „Флаутисимо“, „Класик арт“.

Музикантите очакват успех на летния сезон и се надяват той да постави начало на нова традиция. Колкото до официалния сезон – той започва на 4 септември с концерт на Диана Дамрау, една от най-известните певици на нашето време. Големият български диригент Павел Балев е водил тригодишни преговори за осъществяване на този гастрол. Оперната прима се е съгласила да изнесе и втори концерт (на 6.09) за меломаните, които няма да могат да присъстват на първия поради извънредните мерки.

Независимо от ентусиазма и вълнението, с които представя новата програма, г-н Тодоров припомня, че карантината и спирането на културния живот, е първото подобно събитие в световен мащаб. Дори по време на световните войни са се провеждали концерти, театрални представления…

„Имаше двоен ефект. От една страна, депресията от огромното количество пропаднали концерти на Филхармонията, както и мои лични ангажименти за поредица концерти и спектакли в Италия, Германия, Австрия, Мексико, Бразилия, САЩ. От друга, получихме неочакван подарък – време със семействата си. Бях много щастлив, независимо от тежките обстоятелства. Сега тръгваме леко и бавно като пътнически влак, връщайки творческата си активност. Дано успеем да не забързаме много оборотите и да запазим времето с близките си. Тоталното спиране беше силен удар и върху представата, че каквото и да се случи, нашата активност ще я има. Някои дори задаваха въпроса наложително ли е съществуването ни. Нека не забравяме, че в момента на изолация хората бяха спасени от онлайн концертите, които слушаха, филмите, които гледаха, книгите, които четяха. Изкуството трябваше „да спре“ и в същото време беше много по-нужно на хората. Тази криза ни показа, че светът трудно ще може да продължи без нас, хората на изкуството, освен ако не увеличи драстично ролята на психиатрите.

Снимки: Софийска филхармония


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05