Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морска „Фолклорна плетеница“ събира творци от цялата страна

Снимка: предоставена от организаторите

„Очакват ни чудни летни вечери, изпълнени с песни, танци и дъх на море“ – казва странджанската народна певица Златка Ставрева, артистичен директор на предстоящия музикален и танцов фестивал. В него ще вземат участие ансамбли, певчески групи, танцови състави и клубове, както и индивидуални изпълнители от цялата страна. По-голяма част от тях са непрофесионални и представят изворен фолклор от родното си място, което обещава истински празник за ценителите на автентичното народно творчество.

Фестивалът ще се проведе сред зеленината на един от парковете в гр. Китен. Той не е с конкурсен характер и няма такса за участие, а подробности за програмата представя Златка Ставрева:


„Тук, в Странджанския край, край Черно море, от 8 до 12 юли предстои първото издание на „Фолклорна плетеница“. Идеята за този музикално-танцов фестивал се роди у мен по време на карантината, когато стана ясно, че отпадат някои от планираните международни събития. Във „Фолклорна плетеница“ ще участват фолклорна формация „Магда Пушкарова“ и женският народен хор „Тракия“ към Тракийско дружество „Петко войвода“ – гр. Варна, с ръководители Калина и Георги Германови.


От Дивдядово (квартал на Шумен) ще дойдат дори няколко състава. Сред участниците е много интересна мъжка фолклорна група „Родопска песен“ от разградското село Сейдол (Североизточна България).


Пристига и женската им фолклорна група, и двете сестри Васфие и Инка Бакалови, които пеят превъзходно. Интересен е репертоарът на групата за автентичен фолклор от община Кубрат, село Беловец (Североизточна България), с ръководител Милена Пенчева, както и певческата момчешка група „Гордостта на Средище“ (Силистренско), танцова школа „Велека“ от Бургас. Има още много състави − от Павликени, Сливен, Гълъбово, Чирпан, от села в Северна България, ще участват индивидуални изпълнители, възпитаници на доц. Бинка Добрева от София. Ние в Странджанско имаме уникален фолклор, но с нетърпение очакваме да се срещнем с красотата на народното изкуство от другите области на България. Творчеството е най-добрият начин за пълноценно общуване и затова се надявам всички участници да се почувстват щастливи от тази среща!“



Чуйте повече в звуковия файл.
Снимките са предоставени от организаторите



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05