Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потръгна ли летният сезон по морето?

7
Снимка: Красимир Мартинов

Пандемията от Covid-19 се оказа безпощадна към много сектори в икономиката на България, в това число и към летния ни туризъм. Свикнали сме да поставяме месеците юли и август в „разгара“ на сезона и това наистина беше така. Досега! „Благодарение“ на корона-кризата, вече отчитаме пик, но в спада на летовници по българското Черноморие.

Репортерско наблюдение на наш екип от първите дни на юли установи, че по-големите, по-скъпите и по-елитните ни курорти, всъщност, са и най-потърпевши от корона-кризата. На много места там големи четири и петзвездни хотелски комплекси наподобяват „призрачни“ градове. И напротив - в по-малките и по-достъпните за масовия турист места, сезонът започва да набира скорост.


В най-големия български морски курорт Слънчев бряг работят едва около 40 хотела. В тях се спазват стриктно хигиенните норми, но в много случаи персоналът е повече от почиващите, свидетелства кореспондент на БНР в Бургас Даниела Костадинова. Празни шезлонги, пусти алеи, колони от таксиметрови коли чакат с часове, а понякога и с дни своите клиенти.  

„Положението е отчайващо. Няма клиенти, няма туристи, няма нищо - споделят таксиметрови шофьори. - Може би през следващите дни ще дойдат и повече чужденци, но към момента те са малко. За месец като юли това е нищо. Взели сме мерки срещу коранавируса – мием си постоянно ръцете, носим маски. И чакаме клиенти“.

Едва между 8 и 10 чартърни полета дневно се регистрират на Летище Бургас при около 50 на ден в предишни години. „Туризмът е сред отраслите, които Ковид-кризата засегна най-силно, той е и този, който най-бавно ще се възстанови“ – коментира пред БНР Константин Занков, експерт в Института за анализи и оценки в туризма.

„Виждаме големи спадове и отменени полети. Ключови държави за туризма в България и по света затвориха почти изцяло границите си за изходящ туризъм. Русия е една от тях. А тя генерира основния туристопоток, включително и към нас. Ситуацията е динамична и променяща се. Но хората не бива да спират да пътуват. Явно е, че ще живеем и в бъдеще с Ковид-реалността. Просто трябва да бъдем предпазливи към рисковете и да ги управляваме правилно. Най-важното е да спазваме дистанция, да избягваме и да не предизвикваме струпване на много хора на едно място, можем дори да не ползваме асансьора, а стълбите на хотела, задължително да носим маски и да дезинфекцираме ръцете си и повърхностите“.

Интересът на потребителите през това лято се е пренасочил към по-малко познати дестинации, към къщи за гости и малки хотели – коментира още Константин Занков. А напоследък в хит на сезона се превръщат къмпингите. По Южното Черноморие те са почти пълни – разказва Елена Димитрова от БНР-Бургас. И това е естествено, предвид уединението, което предлага тази форма на летен отдих. Над 10% повече са почиващите в сравнение с предходната година, констатира Елена Пинелова, управител на един от най-предпочитаните къмпинги у нас - „Градина“:

„Определено има дори повече клиенти през тази година. Може би, заради безопасното разстояние между къщичките. Хората се чувстват по-самостоятелни и в безопасност. Правят си барбекю, хранят се на верандата на своето бунгало. Съвсем малко са останалите свободни места за каравани“.

Сред традиционните туристи на Северното Черноморие са румънците. Пред Даниела Стойнова - Кантимиро Тулча, фен на българското крайбрежие споделя: „Много ми харесва тук. Идвам всяка година. Дойдох за четири дни. Ще бъда тук до петък. Харесва ми Черно море, климатът е много добър. И България е много хубава!“. 

По взаимствани материали

Снимки: Красимир Мартинов, къмпинг Градина

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31