Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Весел и вкусен „Празник на Чупренския Балкан“

Снимка: БНР -архив

Провежда се през втората събота от месец август, в местността „Бéкинска шὸбърка”*, в непосредствена близост до биосферния резерват „Чупрéне” , който от 1977 г. е в списъка на ЮНЕСКО за защитените територии. Под закрилата на ЮНЕСКО е и диалектът на турлаците, както се наричат местните хора, а според учените турлашкият диалект е част от западнобългарските говори.

От Мария Тодорова, заместник кмет на община Чупрене научихме, че на 8 август (от 11:30 ч.) празник ще има, но в значително по-малък мащаб в сравнение с минали години. Ще се проведе и вкусният „Фестивал на турлашката кухня“.

Поради наложените мерки за безопасност в условията на пандемия, разгласа за събитието не е правена, но всеки, който е готов да спазва необходимите санитарни изисквания, е добре дошъл да опита най-големите турлашки специалитети, приготвени от самодейци при читалище „Христо Ботев“-Чупрене. Средствата, събрани от него ще бъдат предоставени за изработване на народни носии за детската фолклорна група към читалището.



На поляната пред хижа „Горски рай“ ще има и фолклорна програма.



Разстоянието от с. Чупрене до столицата София е 160 км. В планинските масиви наоколо най-висока точка е връх Миджур – 2 168 м, а най-ниската е край махала Фалковец – 320 м. 



„В този див и примамлив кът на Стара планина можете да се насладите на чист въздух, красива природа и тишина, да усетите аромата на редки билки и цветя, да опитате вкуса на горски малини, ягоди и боровинки“ – споделят организаторите от община Чупрене и хижа „Горски рай“.

*на местния диалект шобърка е изворче, чешма, а Бекинци са фамилия от Чупрене

Снимки: БНР -архив, severozapazenabg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За обредната храна в традиционната ни култура

Обредната храна е неизменна част от ритуалната система на българина. А в календара на българското село преди повече от век, храната с месо е била рядкост, общо взето 4-5 пъти в годината – Коледа, Гергьовден, Петровден, рибата за Никулден и пр. Затова..

публикувано на 14.06.25 в 13:15
Снимка: Международен фестивал „Средновековен Търновград“

За три дни през юни Велико Търново заживява във времето между XII и XIV век

За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..

публикувано на 03.06.25 в 08:35

Царски символи от Второто българско царство красят сграфито керамиката на новите майстори

Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..

публикувано на 09.05.25 в 13:25