Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звездата на Метрополитън Диана Дамрау преди първия си концерт в България

| обновено на 11.08.20 в 18:11
Снимка: sofiaphilharmonic.com

Диана Дамрау – една от най-забележителните оперни певици на нашето време, ще открие новия сезон на Софийската филхармония в началото на септември. В него звездата на Метрополитън ще си партнира с френския бас Никола Тесте, неин съпруг. Диригент е сънародникът ни Павел Балев, който от години работи в Германия, в момента е главен диригент на Филхармонията в Баден-Баден.

Ролите, които Диана Дамрау изпълнява са част от афишите на Метрополитън опера, Ла Скала, Кралската опера в Лондон, Баварската държавна опера и Залцбургския фестивал. Родена и получила образованието си в Германия, тя е Kammersängerin на Баварската държавна опера и носителка на баварския орден Максимилиан за наука и изкуство Bavarian Maximilian Order for Science and Art (2010), както и на безброй престижни награди.

Дамрау е първата певица в историята на Метрополитън опера, която се превъплъщава едновременно в ролите на Памина и Кралицата на нощта в едно и също представление на „Вълшебната флейта“ на Моцарт.

Изпълнява главни роли в множество филмирани постановки на Метръпълитън, които се излъчват по цял свят. В началото на тази година беше звездата на новогодишните концерти на Берлинската филхармония под палката на Кирил Петренко.

Програмата от оперни арии и дуети, която ще чуем в зала „България“, се нарича „Кралски афери – Крале и кралици на операта“ /Royal Affairs – Kings & Queens of Opera/. В нея Дамрау и Тесте ще изпълнят музика от Верди, Росини, Белини, Доницети и Чайковски. Това е премиера на концертния проект, който по-късно ще бъде представен в Германия, Сингапур и др. Предстои и още една „кралска колекция“ – през октомври излиза Donizetti: TudorQueens, новият солов албум на Диана Дамрау. В интервю за Радио България тя споделя:

„Много е вълнуващо и за мен, и за съпруга ми. Има няколко премиери, събрани на едно място – за първи път ще бъдем в България и ще пеем пред чудесната публика, ще изнесем и първия концерт с този репертоар.“ 

Никола Тесте
„Щастливи сме и го очакваме с вълнение. Колкото до новия албум, идеята се роди около планирането на бъдещи постановки. Аз вече съм пяла Мария Стюард, а Ана Болейн, подготвяме за продукция, която ще се осъществи през следващата година. Много обичам финалната сцена на „Роберто Деверьо”, макар че не съм я изпълнявала на сцена. Реших, че ще е хубаво да ги събера на едно място. Записите са с диригента Антонио Папано и оркестъра и хора на „Санта Чечилия“. Беше изумително, невероятно почти като оперна продукция. За по-малките роли взехме млади, обещаващи солисти. Беше прекрасно с музиката на Доницети.“

Диана Дамрау и Никола Тесте имат съвместни проекти с маестро Павел Балев от 2013 г. Имайки предвид успехите на наши сънародници по света, които се множат през последните години, със сигурност диригентът не е единственият българин, с когото звездното сопрано споделя сцената.


Никола Тесте, Диана Дамрау и Павел Балев с Аугсбурската филхармония
„Срещала съм изключителни музиканти от вашата страна, изпълнители с невероятна техника, с топли, големи гласове, истински посветени на музиката. Разбира се, това важи за всички велики артисти, но особено много за българските. Те са наистина с големи сърца, топли хора.“

Независимо от тежката ситуация, която особено силно се отразява на културните събития и хората, които се занимават с изкуство, Диана Дамрау е убедена:

„Операта никога няма да умре. В нея си дават среща всички изкуства, всяко представление носи нещо ново. Операта е посветена на човешките чувства. В концертната зала те могат да бъдат предадени и съпреживени много по-директно, а гласовете звучат естествено. За мен няма нищо по-високо от живото изпълнение, от дишането на публиката в залата. Ситуацията е много, много трудна, особено за младите музиканти. Надявам се скоро да се възстановим. Когато всичко е наред, изкуствата са нещо като украса за политиците и за големите събития от всякакъв характер. Сега хората, които имат власт, трябва да направят каквото е необходимо. Нека не забравяме, че всеки идва от своята култура, а музиката е езикът на чувствата, езикът, който свързва различията, отваря ни вселената, тя е езикът на любовта. Независимо дали е драматичен или тъжен, това е любов.“

Съвсем скоро имах малък рецитал. Беше незабравимо, независимо че в залата имаше малко над 300 души. Надявам се, че в София Covid-19 ще е „спокоен“, а хората ще бъдат отговорни и ще намерим път един към друг – публиката и ние, които ще пеем и ще предаваме красотата на музиката чрез нашите гласове.“

Снимки: sofiaphilharmonic.com, БНР -архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10