Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 идеи за незабравим уикенд в околностите на Белоградчик

Снимка: Венета Николова

Белоградчик е малък град, разположен сред склоновете на Стара планина в Северозападна България. Известен е със своите природни чудеса и възможности за активна почивка на чист въздух. Вижте нашите 7 предложения как да прекарате незабравим уикенд в тази живописна част на българския Северозапад:

1. Разгледайте Белоградчишките скали и старата крепост – това е едно от най-емблематичните места на България. Не случайно бе номинирано в световния конкурс за избор на нови 7-те нови чудеса на природата. Скалите са увенчани от антична крепост с богата и интересна история. От наблюдателната площадка на твърдината се открива забележителна гледка към скалните образувания, наподобяващи различни фигури с имена като Хайдут Велко, Мадоната, Конникът, Монасите и други.


2. Посетете пещерата „Магура”

В близост до Белоградчик се намира пещерата „Магура“ известна със своите древни рисунки. Предполага се, че те са на възраст между 5 и 12 хиляди години. Въпросните изображения пресъздават примитивни ловни сцени, животни, растения и моменти от бита на древния човек. Сред най-любопитните рисунки по пещерните стени е Слънчевият годишен календар от късния енеолит. Пещерата „Магура” е сред най-големите в България, като дължината на откритите досега галерии е близо 2500 м.


3. Опознайте бита на торлаците

В района на Северозападна България, в т.ч. и белоградчишкия край, живее интересна общност със собствен бит и култура и с уникален диалект. Вкусните постни гозби са емблематични за местните хора! В село Стакевци край Белоградчик ще ви нагостят с торлашки „оцът“ – вид салата от суха чушка, краставици, копър, пресен чесън или с бело пръжено шльопаво – вкусна яхния с лук, сирене, брашно вода и … захар.

4. Отдайте се на винени изкушения

Белоградчик е известен винарски регион. Познавачи твърдят, че по своите почвени и климатични условия местните сортове се доближават до тези на френската област Шампан. Според тях тук, по класическа технология, се произвежда най-добро в България естествено пенливо вино. И навсякъде се предлагат дегустации за туристите.

5. Полетете с балон над Белоградчишките скали

Това е една от най-новите атракции, които се радват на голям интерес. Полетите, с продължителност около час, се осъществяват сутрин рано и представляват уникално преживяване. Балонът полита в небесата над местността Маркашница, кръстена на античната крепост изградена между скалите с чудновати силуети.


6. Обиколете с електрическо колело езерото Рабиша

От центъра на Белоградчик можете да си наемете електрически велосипед, с който бързо и лесно да стигнете до още една местна забележителност – Рабишкото езеро − може да го обиколите за по-малко от час. Намира се в подножието на пещерата „Магура“. Рабиша е безотточно, вътрешно езеро. Интересното е, че не е пресъхвало от милиони години и е все още недостатъчно изследвано. А някои го определят като „капсула на времето“ която вероятно съхранява интересна информация от древността.


7. Разгледайте пещерата „Венеца“

На 14 км. от Белоградчик се намира още едно чудо на природата – пещерата „Венеца“ − една от най-красивите подземни катедрали в България. Разположена е съвсем близо до село Орешец. До входа й се стига по черен път пеш за няколко минути.
С помощта на цветното светодиодно осветление, „Венеца“ оживява в цялото си великолепие пред погледа на посетителите й.

Почивните дни наближават, стягайте раниците!

Снимки: Венета Николова, bgtourism.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13