Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 идеи за приключенски турове в района на град Русе

10
Снимка: Венета Николова

Районът на крайдунавския град Русе е истинско предизвикателство за хора с приключенски дух. Как да прекарате незабравим уикенд в този красив дял на Североизточна България? Ето някои наши предложения:

1. Разходете се с моторна лодка до остров „Люляк“ или до Дунав мост

От Русе можете да наемете моторна лодка, с която да стигнете до остров Люляк, обрасъл с върби и тополи. През горещите месеци русенци го посещават заради чудесния пясъчен плаж. Друг вариант е да минете с лодка под Дунав мост. Той се издига на 30 м. над водата и свързва Русе с отсрещния румънски град Гюргево. При соца се наричал „Мостът на Дружбата“ и се славел, като най-големият комбиниращ железопътна линия и автомобилен трафик мост в Европа.

2. Запознайте се с невероятното птиче богатство на Природен парк „Русенски Лом“



Паркът се простира на 20 км. от Русе и обхваща каньона на река Русенски Лом заедно с нейните притоци. Осеян е от непристъпни скални образувания, дом на над 110 вида птици. Орнитолози от цял свят идват тук, за да наблюдават е колониите от скални орли, египетски лешояди и черни щъркели. За целта са изградени специални наблюдателни площадки.



3. Запалете свещ в Басарбовския скален манастир



Това е единственият действащ скален манастир в България. Основан е през XII-XIII век от монаси исихасти като част от голям манастирски комплекс.  През XIII век тук е пребивавал св. Димитрий Басарбовски. Мощите му били открити по чудесен начин в отсрещната река Русенски Лом. Затова обителта, издълбана високо в скалите, е кръстена на него. А гледката към цялата долина е неотразима.

4. Повишете адреналина си, преодолейте скалните отвеси край хижа „Алпинист“

Това е един от най-популярните маршрути за скално катерене край Дунав. Скалните кули се извисяват на 2 км. южно от Басарбовския манастир, край бреговете на река Русенски лом. През последните години много от маршрутите бяха възобновени с дълготрайни постоянни клинове. Ако желаете да се пробвате, снабдете се с необходимата екипировка и се обърнете за съдействие към момчетата от местния приключенски клуб.

5. Съчетайте мистиката на Ивановски скални манастири с разходка с кану по р. Черни Лом



Високо над р. Черни Лом са зейнали отворите на скални обители. В средновековието те били дом на монаси исихасти, които разширявали естествените пещери, превръщайки ги в параклиси, църкви и жилищни помещения. В наши дни можете да видите част от запазените стенописи на скалната църква „Света Богородица“, включени в списъка на Юнеско. В подножието й се предлагат канута за разходка по течението на река Черни Лом.



6. Разнообразете уикенда си с велопреход край река Русенски Лом



Оттук минава международният коридор “Евро вело 6“, който обхваща няколко крайдунавски държави. В България маршрутът свързва дунавските градове Видин и Силистра. Трасето включва и най- интересните природни и културни забележителности в района на град Русе и река Русенски Лом.

7. Усетете полъха на вечността сред руините на крепостта Червен



Тя е кацнала на обширно плато със спираща дъха гледка към сгушеното долу село и ширналата се към хоризонта равнина. Червен е наследник на ранновизантийска крепост от VI-ти век, но значението му нараства след 1235 г., когато става седалище на Българската червенска митрополия. Днес от някогашната крепостса оцелели част от стените, болярския дворец и митрополитската църква.



Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31