Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пети път “Опера на върховете” в Белоградчик

Снимка: operasofia.bg - архив

В летния театър на Белоградчик, разположен в подножието на скали и с естествена акустика, от 21 до 23 август ще се проведе петият фестивал “Опера на върховете”.

Заради епидемичната обстановка фестивалната програма включва по-малко прояви.

Откриващият оперен концерт ще бъде посветен на 170-ата годишнина от Белоградчишкото въстание срещу османската власт и в него ще участват солисти от Софийската опера под палката на Жорж Димитров.

Във втория ден ще бъде представена операта “Вълшебната флейта” от Моцарт, но адаптирана за деца. Фестивалът ще завърши с още едно детско представление – “Трите прасенца” от Александър Райчев. За първи път представленията няма да се играят сред естествените декори на прочутите Белоградчишки скали. Фестивалът се провежда по идея на Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10

"Душата ми" – ново откровение от Белослава

Белослава посреща лятото с няколко събития – нова песен, Е.Р., лятно турне и нова плоча. В песента със заглавие "Душата ми", певицата разказва за пътуването в любовта. "Текстът в "Душата ми" е за пътя с моя съпруг Евгени и е посветена на него...

публикувано на 05.06.24 в 10:15

"Любов като небе"

Малко след като представи силната балада "Бягаме", Миро не закъсня със следваща нова песен. Още заглавието ѝ "Любов като небе" ни отвежда към предстоящото лято. Този път песента е със светло, леко звучене, което е решено в стил, характерен за края на..

публикувано на 04.06.24 в 10:15