Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резерватът „Сосковчето“ - парченце от рая в сърцето на Родопите

Снимка: архив

Най-доброто убежище от летните жеги в района на родопския град Смолян е резерватът „Сосковчето“, който се отличава с удивителното си многообразие от флора и фауна. Но туристите идват тук най-вече заради зеленината и една от най-красивите екопътеки в България, известна като „Каньонът на водопадите“

Маршрутът преминава през поредица от водни каскади и е обособен с дървени мостчета, стълби и беседки, които са скрити под сянката на смърчови дървета. Екопътеката пресича целия резерват „Сосковчето“, като отвежда туристите до най-съкровените му кътчета, разкривайки спиращи дъха пейзажи. Естествено, най-зрелищни са 46-те водопада на резервата. Най-внушителният е с височина над 70 м. Наречен е Орфей заради асоциацията, която се прави между стичащите се по скалата водни струйки и струните на легендарната Орфеева лира.



Направете едно лятно пътешествие в Родопите
из резервата “Сосковчето“ чрез публикацията от колекцията на Радио България - ТУК.

Редактор: Венета Николова
Снимки: архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05