Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 143 години от Шипченската епопея

Снимка: shipkamuseum.org

И през тази година се очаква много българи да изкачат старопланинския връх Шипка, за да се поклонят пред подвига на героите, загинали за свободата на България. Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската война през 1877-1878 г. и боевете, които се водят между защитниците на прохода и турската армия, влизат в историята под името "Шипченска епопея".

„Руси и българи в Боя за Шипка през август 1877 г.”, художник Павел Ковалевски
Честването на 143-ата годишнина от Шипченската епопея ще започне с панахида в Соколовския манастир край Габрово в памет на изгубилите живота си в епичните боеве. Програмата ще продължи с изкачването на 890-те стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка. Очаква се президентът Румен Радев да се присъедини към гражданите, които ще поемат към върха, и в 12,00 ч. да произнесе слово.



На барелефите в подножието на монумента ще бъдат поднесени венци и цветя. Ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттеглянето на официалните лица.



"Посетителите трябва да спазват указанията на органите на реда, тъй като трафикът в прохода е интензивен. Нека да проявяваме взаимно търпение и всички, които влизат в Паметника на свободата, да носят предпазни маски", призова д-р Чавдар Ангелов, директор на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа".

Ден преди честването до Паметника на свободата беше разпънат един от най-големите трибагреници у нас - 60 кв. м. Скоро ще бъде обявена обществена поръчка за реставрацията на монумента.

Снимки: shipkamuseum.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме българските светии

На днешния ден православната ни църква отдава почит на историческите личности, живели по нашите земи от първи век досега и канонизирани за светци. Всички те са били хора на вярата и духа и с делата си са заздравявали спойката между църквата, народа и..

публикувано на 30.06.24 в 06:00

Единственият храм с името на светиите Петър и Павел в София

Като един човешки живот на 90 години, съдбата на столичния храм "Св. Апостоли Петър и Павел" е изпълнена с възходи и неблагополучия, с терзания, но в крайна сметка и със спасение. Това е може би един от най-малко познатите храмове в София и в същото..

публикувано на 29.06.24 в 06:30

Светите първовърховни апостоли Петър и Павел полагат основите на Църквата

На 29 юни Църквата ни отбелязва празника на Светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Свети Петър бил сред любимите Христови ученици, докато св. Павел бил сред най-ревностните гонители на християните. Първият следвал всяка стъпка на Спасителя и..

публикувано на 28.06.24 в 15:45