Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години организирано туристическо движение в България

Снимка: btsbg.org -архив

На 27 август 1895 г. на Черни връх в планината до София – Витоша, е учреден първият клуб на българските туристисъобщава bgtourism.bg. Това се случва след като близо 300 ентусиасти покоряват най-високата точка на планината, извисяващият се на 2290 м. надморска височина витошки първенец. 
Инициативата за похода е на Алеко Константинов. В „Поканата” на писателя - сатирик за първи път се появява известния за туризма в България лозунг „Опознай България, за да я обикнеш”.
По традиция празникът се чества в последния неделен ден на август

Затова в неделя- 30 август, туристи ще потеглят на поход от три различни места в планината, за да се срещнат на Черни връх. В 9.00 ч. ще стартира и планинско бягане от Билетния център на НДК в центъра на София до Черни връх.


Снимки: btsbg.org -архив, БГНЕС -архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50