Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват празниците на изкуствата в Созопол

36-то издание на „Аполония“ продължава до 6 септември

Снимка: apollonia.bg

Макар вече да е септември и есента полека-лека започва да напомня за себе си, все още има сериозни причини да тръгнем към българското Черноморие. Времето е прекрасно, а вечерите могат да придобият вдъхновяващ завършек, ако изберем да акостираме в Созопол.

Над три десетилетия, в началото на септември, живописното градче се превръща в пристан на най-доброто от театъра, киното, литературата и музиката. Фестивалът, носещ древното име на града – Аполония, отдавна е едно от най-очакваните културни събития у нас. Високата чест да открие тазгодишната „Аполония“ получава джаз пианистът Живко Петров, чийто концерт предвещава истински празник за слуха и душата на меломаните. Концертите в амфитеатъра не са за пропускане. На сцената ще се качат Владимир Ампов – Графа, Ицо Хазарта, Любо Киров, както и супергрупата „Фондацията“ със специални гости Атанас Пенев (Б.Т.Р.), Звездомир Керемедчиев („Ахат“) и Славин Славчев. 

Още един акцент от музикалната програма е майсторският клас за млади оперни певци, воден от изявения български бас Орлин Анастасов. Талантът му е отличаван многократно, а богатият му репертоар включва повече от 40 роли, с които той спечелва имиджа си на най-търсения Вердиев бас в света. Класът продължава до 4 септември като в него се включва и известната руска пианистка и диригент Лариса Габитова. Участниците ще представят своя програма в четвъртия фестивален ден.

Както винаги досега, специално място в програмата на „Аполония“ заемат българските театър и  кино.

Юбилейният моноспектакъл „Мариус на 50“ е гвоздеят в театралния . Публиката ще се срещне с таланта на Мариус Куркински  в третата фестивална вечер.

Киноманите ще бъдат зарадвани с премиерните прожекции на филмите „Страх“ на Ивайло Христов и „Мълчание с достойнство“ на Адела Пеева, разкриващ детайли от историята на родното кино и взаимоотношенията между политическия и интелектуален елит в България. Ще бъдат показани също „Котка в стената“ на  Мина Милева и Весела Казакова, „Сестра“ на Светла Цоцоркова. Международно известният български аниматор Теодор Ушев ще бъде представен с две ленти –  „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“.

Съставил: Йоан Колев


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска държавна делегация носи във Ватикана българските символи за мир и духовно единение

Всяка година в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, българска делегация начело с председателя на Парламента или държавния глава бива приета на аудиенция..

публикувано на 21.05.24 в 07:15

Художници, вдъхновени от Клод Моне, ще рисуват водни лилии

Първият художествен пленер сред водни лилии ще се състои във ферма, отглеждаща красивите водни растения, в плевенското село Опанец. Организатор на събитието е управителят на фермата Дойчин Владимиров със съдействието на Община Плевен. Пленерът е..

публикувано на 20.05.24 в 07:00

Изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибния буквар” пред Народния театър

Изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на “Рибен буквар” на големия учен, просветен деец и дарител Петър Берон, ще бъде открита днес в галерията на открито пред столичния Народен театър “Иван Вазов”. “ Петър Берон заема мястото си на..

публикувано на 20.05.24 в 06:00