Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънци почиват в България и през септември заради изгодните цени

Обмислят се нови форми за привличане на руски туристи

Снимка: БГНЕС

И през месец септември граничните ни пунктове с Румъния продължават да са натоварени в определени моменти от деня. Туристите от северната ни съседка са едни от най-очакваните по българското северно  Черноморие. Те избират да почиват у нас, заради хубавите плажове и изгодните оферти за почивка в местните хотели.

Въпреки това, спадът в броя на чуждите туристи, посетили страната ни през това лято, е огромен. От месец юни до края на август на Черноморието ни са отдъхвали  372 000 чужденци, показват данните на Министерството на туризма. За сравнение, в предходните години за същия период у нас са почивали над 5 млн. чужденци. За сметка на през настоящото лято българите избраха родните курорти. Техният брой се е увеличил с 15% спрямо миналата година.

Междувременно, в рамките на посещение в Москва, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с Бойко Коцев, член на управителния съвет на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС) и дългогодишен посланик на България в Руската федерация. Обсъдени са били различни възможности за развитие на двустранните отношения в техните икономически измерения, информира пресцентърът на Министерството на туризма. Николова е отправила официална покана за посещение на ръководството на МБИС в София в началото на октомври. По думите на министъра, приоритет и за двете страни е въздушното пространство да бъде отворено скоро, за да може туристите и бизнеса да осъществяват бързи връзки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31