Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за Джеймс Джойс във Видин

| обновено на 11.09.20 в 13:19
4
Н. Пр. Майкъл Форбс и Десислава Иванова, директор на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин на откриването на изложбата
Снимка: Посолство на Ирландия

По повод 30-та годишнина от българо-ирландските дипломатически отношения, Н. Пр. Майкъл Форбс − посланик на Ирландия в България откри във Видин изложба, посветена на ирландския писател Джеймс Джойс в регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“.

Джеймс Джойс е известен в България и по света със своя новаторски роман „Одисей“.

Изложбата съдържа 22 панела със снимки и текст на английски и на български език за живота, пътуванията и творчеството на Джойс. При откриването на изложбата бяха показани и два филма за Блумсдей.

„Одисей“ води началото на традицията Блумсдей, когато любителите на романа се събират, за да отпразнуват един ден от живота на Леополд Блум - главният герой в „Одисей“.

16 юни сред четящите хора по света е известен като Блумсдей. Това е денят, в който се развива действието в романа "Одисей", датата, на която Леополд Блум броди из Дъблин и среща реални и измислени хора.

За първи път Блумсдей е отбелязан в Дъблин през 1954 г. Поетът Патрик Кавана и комикът Флан О' Брайън тръгват по стъпките на Леополд Блум с приятели, като остават много повече в кръчмите от героя в измислената му одисея.

Оттогава всяка година почитатели на Джойс се обличат в костюми от епохата на „Одисей“ се събират на места, описани в книгата.

Тази година заради пандемията не бяха организирани шествия на 16 юни. Празникът беше отбелязан с виртуални четения на прочутия роман, както в Ирландия, така и в България, където по идея на Н. Пр. Майкъл Форбс от 4 години Блумсдей също се отбелязва.

Изложбата във Видин отвори врати на 11 септември, в 11:00 часа, в регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ и ще остане там до края на месец септември.

Снимките са предоставени от посолство на Ирландия в България


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15

Нана Джанелидзе представя на фестивал в Перник филма си за войната между Грузия и Абхазия

Грузинският сценарист и режисьор Нана Джанелидзе е специален гост на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE, който се провежда между 29 юни и 6 юли в Перник. На 3 юли тя ще представи новия си филм "Лиза, не спирай". Той е копродукция с..

публикувано на 03.07.24 в 08:10

България, видяна от Бетани Хюз

Историята винаги се нуждае от добри разказвачи. Херодот е обявен за баща на историята, не просто защото пише първата история, а защото първи е чел своите текстове публично в Одеона на Атина. Има два вида историци. Едните цял живот изследват определена..

публикувано на 30.06.24 в 06:15