С настъпването на есента улиците в по-малките градчета и селцата на България започват да ухаят на печени чушки. Настава сезонът на туршиите и усърдните домакини се стараят да съхранят плодовете на лятото. Така на рафтовете в мазето се нареждат пъстри бурканчета с лютеница, мармалад от сливи и ябълки, царска туршия с камби, карфиол и моркови.
Повече за тънкостите в приготвянето на туршии у нас и най-популярните рецепти, прочетете в публикацията от колекцията на Радио България Българската кухня: Време за туршии.
Редактор: Елена Каркаланова
Навършват се 35 години от един емблематичен момент от посткомунистическата история на България, белязала последвалите десетилетия от прехода ѝ към демокрация – палежът на Партийния дом. Причините за случилото се и до днес са обвити в мистерия, а..
На 10 август 1915 година е осъществен пробен полет на първия български самолет в Божурище. Негов конструктор е изобретателят Асен Йорданов, чието име е част от учебниците, по които и до днес се обучават всички бъдещи летци и инженери. Още в ранно..
На 6 август Българската православна църква отбелязва един от дванадесетте велики Господски празници – Преображение Господне. Той е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесната Си слава пред трима от..