Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Туршиено време е

Снимка: Ани Петрова

С настъпването на есента улиците в по-малките градчета и селцата на България започват да ухаят на печени чушки. Настава сезонът на туршиите и усърдните домакини се стараят да съхранят плодовете на лятото. Така на рафтовете в мазето се нареждат пъстри бурканчета с лютеница, мармалад от сливи и ябълки, царска туршия с камби, карфиол и моркови. 



Повече за тънкостите в приготвянето на туршии у нас и най-популярните рецепти, прочетете в  публикацията от колекцията на Радио България Българската кухня: Време за туршии.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Причините за палежа на Партийния дом и до днес са обвити в мистерия

Навършват се 35 години от един емблематичен момент от посткомунистическата история на България, белязала последвалите десетилетия от прехода ѝ към демокрация – палежът на Партийния дом. Причините за случилото се и до днес са обвити в мистерия, а..

публикувано на 26.08.25 в 07:25

110 години от пробния полет на първия български самолет

На 10 август 1915 година е осъществен пробен полет на първия български самолет в Божурище. Негов конструктор е изобретателят Асен Йорданов, чието име е част от учебниците, по които и до днес се обучават всички бъдещи летци и инженери. Още в ранно..

публикувано на 10.08.25 в 09:10

Същността на Преображение Господне е в духовното преобразяване

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от дванадесетте велики Господски  празници – Преображение Господне. Той е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Иисус Христос в небесната Си слава пред трима от..

публикувано на 06.08.25 в 06:30