Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Богата програма на ХVII Международен фестивал за късометражно кино

От 15 до 22 септември във Варна

Снимка: pixabay.com

Посветен на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства с продължителност до 30 минути, фестивалът „В двореца“ (IN THE PALACE International Short Film Festival) е сред трите най-стари по рода си филмови форуми на Балканите. Създаден е като международно състезание за студентски филми, но бързо се превръща в професионален фестивал и се утвърждава като най-престижното събитие за професионално късометражно кино в региона.

Тазгодишното издание включва богата жанрова палитра от кратки филми, създадени в 38 държави. Общият им брой е 128, като голяма част от тях са печелили или са селектирани за участие в престижни фестивали като „Берлинале“ в германската столица, филмовите фестивали в Кан (Франция) и Локарно (Швейцария). 

Програмата включва няколко конкурса. Сред тях е „Сребърна принцеса“, в който ще се състезават 53 творби, а също – конкурс за документално и експриментално кино с 16 филма и студентския конкурс, който включва 28 заглавия. От 2017г. фестивалът е сертифициран да номинира късометражни филми в седем категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ за наградите „Оскар“. 

И тази година номинираните филми ще бъдат представени в рамките на фестивала. Новото късометражно българско кино също е представено със селекция от 21 ленти. Фестивалът започва на 15 септември и продължава до 22 септември. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Слънчевият свят на художника Вили Николов

Колоритните картини на Вили Николов носят в себе си слънцето на Испания, усмивки от детството и много истории, които всеки да открие и доразкаже по своя си начин. Днешният гост на Радио България рисува откакто се помни. "Първия си голям стенопис, по..

публикувано на 29.03.23 в 10:15

Станаха известни носителите на престижните сценични награди „Икар“

В Световния ден на театъра в Народния театър „Иван Вазов“ в София бяха връчени националните награди за сценични изкуства "Икар". Постановката "Орфей" на Народния театър дело на словенския режисьор Йерней Лоренци, взе три статуетки - за най-добър..

публикувано на 28.03.23 в 08:41
Режисьорът на филма „Червените обувки“ Карлос Айхелман Кайзер с голямата награда на фестивала

Обявиха наградите на "София филм фест"

Филмът "Червените обувки", продукция от Мексико-Италия е носителят на голямата награда на 27-ото издание на "София филм фест". Лентата взима приза "София – град на киното" за най-добър филм в международния конкурс, съобщават от "Арт фест". Режисьор на..

публикувано на 27.03.23 в 09:18