Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богата програма на ХVII Международен фестивал за късометражно кино

От 15 до 22 септември във Варна

Снимка: pixabay.com

Посветен на късометражното кино, новите медии и дигиталните изкуства с продължителност до 30 минути, фестивалът „В двореца“ (IN THE PALACE International Short Film Festival) е сред трите най-стари по рода си филмови форуми на Балканите. Създаден е като международно състезание за студентски филми, но бързо се превръща в професионален фестивал и се утвърждава като най-престижното събитие за професионално късометражно кино в региона.

Тазгодишното издание включва богата жанрова палитра от кратки филми, създадени в 38 държави. Общият им брой е 128, като голяма част от тях са печелили или са селектирани за участие в престижни фестивали като „Берлинале“ в германската столица, филмовите фестивали в Кан (Франция) и Локарно (Швейцария). 

Програмата включва няколко конкурса. Сред тях е „Сребърна принцеса“, в който ще се състезават 53 творби, а също – конкурс за документално и експриментално кино с 16 филма и студентския конкурс, който включва 28 заглавия. От 2017г. фестивалът е сертифициран да номинира късометражни филми в седем категории за разглеждане от Академията за филмови изкуства и науки в САЩ за наградите „Оскар“. 

И тази година номинираните филми ще бъдат представени в рамките на фестивала. Новото късометражно българско кино също е представено със селекция от 21 ленти. Фестивалът започва на 15 септември и продължава до 22 септември. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: internationalbagpipeorganisation.com

Пловдив е домакин на международна гайдарска конференция

Български и чуждестранни изпълнители на гайда, както и преподаватели по този традиционен инструмент си дават среща в Пловдив от 8 до 10 март. Това е една от инициативите в страната ни, посветени на Международния ден на гайдата – 10 март. Началото..

публикувано на 08.03.24 в 06:50

Йохана Траянова представя чрез фотографски техники жената като любов, закрила и... наркотик

За да изрази многоликостта на женските състояния и същност, визуалният артист Йохана Траянова си служи с ботанически форми, които пресъздава с фотографски похвати. Разказът й е иносказателен – той увлича зрителя, превръщайки го в активен..

публикувано на 08.03.24 в 06:15

Захари Карабашлиев представя във Виена последния си роман "Рана"

Нашумелият български писател Захари Крабашлиев ще представи в в австрийската столица последния си роман "Рана". Домакин на събитието във Виена, което ще се състои на 7 март от 18.30 ч. местно време, е Българският културен институт "Дом Витгенщайн"...

публикувано на 06.03.24 в 19:35