Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предизвикателствата пред СПА туризма в България и възможните решения

Снимка: БГНЕС

Пандемията от Covid-19 доведе до рязък спад на чуждите туристи, избрали България за своята почивка. Наложените ограничения за пътуване не позволиха и на много българи да осъществят планираната си ваканция в чужбина. 

Макар и с голяма доза несигурност, след принудителното двумесечно затваряне от март до май, хотелите започнаха да приемат гости, но голяма част от собствениците им не вярват да приключат годината с печалба. Това важи както за летните курорти, така и за СПА дестинациите ни. Заетостта на базите там се формира основно от уикенд почивките, това в съчетание с липсата на резервации за предстоящите традиционно „конферентни“ месеци - октомври и ноември, карат стопаните на балнеохотели също да се притесняват за счетоводните си баланси.

И все пак, като силни бяха отчетени месеците юли и август за българските СПА дестинации, благодарение основно на българските туристи. Що се отнася до развитието сектора като цяло председателят на Българския съюз по балнеология и спа туризъм Сийка Кацарова е категорична, че потенциалът за това е налице навсякъде в страната. Условието е местните власти да го поставят сред приоритетите си. СПА дестинациите са разделени в няколко групи, посочи пред Радио България Сийка Кацарова и обясни:

Имаме международно признати, локално значими и дестинации с потенциал. Местата, които „дърпат“ здравния ни туризъм напред са добре познатите курорти Албена, Свети Константин и Елена, Златни пясъци, Поморие, Павел баня, Хисаря, Кюстендил, Велинград и Белчин, който се явява като нова дестинация. Местата за климатолечение като Пампорово и Боровец, също са важни. При тях обаче трябва да се разработи летният сезон, който има потенциал да стане дори по-силен от зимния“.

Сийка Кацарова

За да бъде стимулиран и развиван СПА туризмът е необходим много по-сериозен ангажимент и от страна на държавата, която да създаде политика за превенция на населението.
Един от добрите примери за това е Чехия. Там държавата осигурява на всеки чешки гражданин по 150 евро, които той да добави към разходите, които ще направи по време на шестдневния си престой в роден СПА курорт. Подобно финансово подпомагане е възможно и у нас, според Сийка Кацарова:

Изпратили сме писма по темата до министрите на финансите и туризма, говорили сме със синдикатите и с работодателските организации. Необходима е малка нормативна промяна (в Наредба 7 на Министерството на финансите), която щe позволи към ваучерите за храна работещите да могат да получават и ваучери за здравна превенция. Така работодателите ще бъдат стимулирани. Като казвам работодатели, не говоря само за държавата, но и за частните компании. С подобна програма СПА дестинациите биха могли работят на пълен капацитет не само през юли и август, ако предлагат добри програми. По този начин ще се стимулира вътрешният туризъм и ще се запазят работни места, което е важно“.

Освен за превенция, съществуват ваучери и за профилактика на заболявания. Възможност да се възползват от тях имат 45-50 000 здравноосигурени българи, като в момента се работи за това броят им да бъде увеличен. За тази цел е необходимо включването на медикъл и спа хотелите към списъка с лечебни бази на Националния осигурителен институт, както и увеличаване на бюджета му.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13