Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В търсене на крайморските езера по специален туристически маршрут

Атанасовското езеро край Бургас
Снимка: БГНЕС

Най-големият комплекс от крайморски езера в България се намира край черноморския ни град Бургас. Общата площ на тези Атанасовското, Поморийското, Мандренското и Бургаското езеро е около 9 000 хектара, над 3 000 от които са обявени за защитена територия.

Над Бургас преминава един от основните миграционни пътища в Европа - Виа Понтика и всяка есен езерата се превръщат в своеобразен „сборен пункт“ на много видове птици. Част от тях преживяват зимата именно там.



В годините досега, различни еко-организации са изпълнили редица проекти с цел облагородяване и опазване на бургаските езера, защитени от екологичната мрежа „Натура 2000“. Част от инициативите им е и превърналият се в традиция фестивал на солта, провеждан на брега на Атанасовското езеро. Мястото привлича с крайбрежната лагуна и със способността на водата да променя цвета си, достигайки до червено. Именно този цвят езерото дължи на голямото количество магнезий, както и на едно водорасло, развиващо се единствено в много солени води.

Интересът към това парченце от „земния рай“ не стихва през цялата година, а богатото разнообразие от флора и фауна, привлича много любители и професионални фотографи в търсене на неповторимия кадър.

Повече за изненадите, които ви очакват, ако си подарите разходка в района, можете да научите в публикацията „Туристически маршрут край бургаските езера“ от Колекцията на Радио България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10