Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Ловци на пернати“ в България

Розови пеликани в Атанасовскотo езеро
Снимка: Петър Дилчев

Дойде ли есен, влажните зони и реките ни се изпълват с креслива глъч на хиляди птичи ята. Това е прелетният сезон, когато птиците се готвят да мигрират към зимните си леговища. В България са регистрирани над 400 вида, 26 от тях са застрашени в световен мащаб. И още: над 90 са орнитологично важните места у нас. Значителна част са разположени на Черноморското ни крайбрежие, над което минава Виа Понтика – една от главните въздушни магистрали на птиците от Европа към Африка. В Източните Родопи пък са установени близо 70% от цялото ни птиче богатство. Нищо чудно, че страната ни привлича любители орнитолози от цяла Европа и от САЩ.

Резерват „Сребърна“Тези хора са любознателни, образовани и … платежоспособни. Те пристигат в България с една единствена цел – да наблюдават някой предварително набелязан от тях пернат вид. „Въоръжени“ с бинокли и фотоапарати, ентусиастите посещават най-затънтените кътчета на българската природата, за да видят, макар и отдалече някой креслив орел или ято червеногуши гъски. „Обикновено тези специализирани турове продължават между 7 и 14 дни и включват някои от най-интересните местообитания на птици у нас.“ – разказва туроператорът Петър Дилчев.

Но кои са най-търсените пернати видове от орнитолози и фотографи?

„Примерно в Източните Родопи може да се наблюдават 3 от 4-те вида лешояди в Европа – египетския, черния  и белоглавия. По Черноморието пък най-многобройни са водолюбивите птици, като особено атрактивни са розовият и къдроглавият пеликан. През есента в тези зони могат да се наблюдава прелета на над 100 вида птици по Виа Понтика. Говорим за щъркели, пеликани, за грабливи птици. Голям интерес има и към биосферен резерват „Сребърна“, където гнездят 221 пернати.“

Обикновено есенният прелет на птиците обхваща месеците септември и октомври. Тогава над 80 % от европейската популация на белия щъркел и на малкия креслив орел преминава през нашата територия. През този сезон туристите пристигат, за да наблюдават черните щъркели, осояди,  мишелови и пр. Но глобалната промяна на климата си казва думата:

Бели щъркели (Ciconia ciconia)„По време на цялата миграция има места, които птиците използват за нощуване и за почивка. Дуранклашкото езеро е едно от тях – твърди Петър. През зимата там гнезди и червеногушата гъска, идвайки от тундрата. Допреди няколко години имаше възможност да се  наблюдават над 80-90 % от световната популация на този уникален пернат вид.

Но за съжаление, климатичните промени, които наблюдаваме в цял свят, промениха и поведението на дивите животни. В последните няколко години наблюдаваме затопляне на зимите. Птиците вече имат възможност да намират храна и в други, по-северни зони. Затова част от тях вече не зимуват само в България, а избират и други страни. Така че всяка зима при нас е различно. Това важи и за Дуранкулашкото езеро. Там хилядите червеногуши гъски, които в миналото изпълваха небето, намаляват с всяка изминала година.“

Снимки: Петър Дилчев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38