Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

125 години достоен труд за хората с увреждания

Предприятие, където работят хора с увреждания
Снимка: БГНЕС
През настоящата година се навършват 125 г. от учредяването на първата трудово-производителна кооперация (ТПК) в България. От зараждането си, трудовите кооперации допринасят както за развитието на българското общество, така и за изграждането на основните икономически структури в следосвобожденска България. В тях, хиляди хора с увреждания намират комплексна подкрепа в социален, културен, спортен, интелектуален и творчески план.

Годишнината от създаването на ТПК се отбелязва с фестивали в 8 български градове, като акцентът е поставен върху способностите и възможностите на хората с увреждания да бъдат приобщени пълноценно в обществото. Заключителното събитие е на 13 октомври 2020 г., в Банкя, в сградата на Националния профилактично-възстановителен център „Жеравна“ към Националния съюз на трудово-производителните кооперации. Там гостите могат да се запознаят с фотоизложбата „125 години ТПК", която проследява дейността на кооперациите, тяхното развитие и участие в социално икономическия живот на страната, както и като носители на най-прогресивния социално ориентиран модел на труд в настоящето. 

След официалната част, мероприятието продължава в Централния парк на Банкя, където хора с увреждания ще сформират спортни двойки със здрави хора, за да изминат заедно кратък маршрут. 

Програмата ще приключи с инициативата „Готвим заедно“, с приготвяне на типично за региона ястие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30