Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Певец от Китай спечели ГРАН ПРИ на арт фестивала в Боровец

Ванг Йе
Снимка: Дни на изкуствата – Боровец

Ванг Йе, докторант по класическо пеене и доскорошен специализант в „Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив /АМТИИ/, спечели ГРАН ПРИ в направление „Класическо пеене и вокални ансамбли“ на „Дните на изкуствата „Проф. Асен Диамандиев“ Боровец’ 2020. След обучение в италиански музикални академии китайският баритон избира проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и АМТИИ за своето доусъвършенстване като певец.

Създадени с идеята да представят и популяризират различни жанрове в областта на музикалното, танцово, театрално, изобразително изкуство, „Дните на изкуствата“ се проведоха от 9 до 11 октомври в курорта Боровец. В конкурсната и фестивалната програма взеха участие близо 300 таланти.

В рамките на „Дните...“ се проведе Четвърти международен конкурс за камерни ансамбли и индивидуални изпълнители /класика, музикален фолклор, популярна музика и джаз, електронна музика/.Това е един от малкото присъствени конкурси по време на пандемията от Ковид-19. Участниците се представиха на изключително високо ниво във всички възрастови групи“, подчерта артистичният директор проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак,ректор на АМТИИ-Пловдив. Сред отличените са Лора Маркова - цигулка, която спечели ГРАН ПРИ, Кай Орлинов (цигулка), Диана Чаушева (цигулка), Александър Иванов (китара), Момчил Кехайов (китара), Иван Русев (китара) и др.

Голямата награда за танцов ансамбъл спечели „Слънце“ от Самоков, а най-малкият участник изявил се на сцената с народно пеене е 7-годишният Крум Русинов. 

Съставил: Албена Безовска




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Пловдив се открива XV Международен фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”

Елитни солисти и ансамбли ще участват в петнайсетото издание на международния фестивал “Дни на музиката в Балабановата къща”, който се открива днес в Пловдив. Началото ще бъде поставено от големия български цигулар Светлин Русев. Той ще изпълни..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26