Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите предпочетоха родината през лятото, туроператорите вече гледат към зимния сезон

Снимка: БТА

69,2% от българите признават, че страната ни е била първи избор за лятна почивка тази година. Това показва съвместно изследване на „Галъп интернешънъл“ и Националния борд по туризъм, проведено по телефона сред 1000 българи.

Според данните 26,3% от анкетираните са искали да почиват в чужбина, но заради обстоятелствата около Covid-19 са променили плановете си. Оценките на почивалите в страната ни, по петобална скала от 1 до 5,  са по-близки до 4, по всички показатели - цени, качество и противоепидемични мерки.

С поглед към предстоящия зимен туристически сезон от Националния борд по туризъм настояват мерките срещу Covid-19 да бъдат разработени съвместно от държавата, общините, курортите и здравните власти и да се прилагат едновременно.

Туроператорите имат готовност да предложат най-доброто, което се прави по света, заяви изпълнителният директор на борда Полина Карастоянова пред БНР.  По думите ѝ в планинските курорти се влагат сериозни инвестиции по отношение здравната сигурност. Тя изтъкна и факта, че през летния сезон не е бил регистриран нито един случай на Covid-19, при престой в български хотел.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Експерти дискутират бъдещето на кулинарния туризъм у нас

Кои са по-важните кулинарни и F&B (Food and Beverage или храни и напитки) тенденции през 2024-а?  Как се променят вкусовете на клиентите и готови ли са ресторантьори и готвачи за промяната? И още - ще стане ли България най-сетне световна гурме..

публикувано на 07.05.24 в 12:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47