Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хотелиери в Банско - оптимисти за сезона, въпреки плахите резервации

Снимка: архив

Макар рестриктивните мерки в Европа и по света във връзка с пандемията от Covid-19 да стават все по-строги, хотелиери и собственици на къщи за гости в пиринския курорт Банско са оптимисти за предстоящия зимен сезон. Постоянно растящият брой на заразени с Covid-19 у нас и по света, засега не успява да убие надеждата у местните хора в курорта, че до края на месеца ситуацията ще се успокои и ще позволи зимният сезон да се състои. „Защото браншът се бори за оцеляване, а не за печалба“ - обясни пред БНР- Благоевград Румяна Моневска, представител на голям хотел в курорта. Що се отнася до туристите, които се очакват в Банско тази зима, Моневска заяви:

„Това, което знаем със сигурност е, че за момента българите са на първо място. Имаме много запитвания от гърци, македонци. Не очакваме англичани и руснаци. В Англия става все по-зле и по-зле, освен това през лятото страната не допусна своите граждани да почиват у нас, защо ще го прави зимата? Намаление на цените също е нещо, което е напълно в реда на нещата, предвид ситуацията, в която се намираме. Спрямо миналата година се очаква редуциране на цените в хотелите и други места за настаняване с между 10 и 15%.”

Отстъпки се очаква да направи и концесионерът на ски съоръженията и пистите в курорта, известен по света и със седемкратното си домакинство на стартове от Световната купа в алпийските ски.

Към момента, все още резервациите за 8 декември и предстоящите коледно-новогодишни празници са плахи. И все пак, заетите в бранша не губят надежда, припомняйки сходното затишие и през лятото, когато в средата на месец юли са отчели сериозен спад на туристи, възползвали се от услугите им. След това обаче, особено през август, хиляди българи са избрали да почиват в курортния град.

Редактор: Йоан Колев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31