Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Архангеловден каним ангелите на трапезата си

Снимка: БНР - архив

Есенно-зимният период е наситен с празници в чест на християнските светци- патрони на семейната общност. Свети Архангел Михаил е сред небесните покровители, които народът ни почита особено тържествено на 8 ноември.

Свети Архангел Михаил е военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели. В църковната иконография той е изобразяван с копие в ръка как тъпче с краката си дявола. Затова вярващите търсят неговата закрила в борбата си с изкушенията. Според поверието на Архангеловден доброто, светлината и справедливостта тържествуват.

Често разглеждаме Архангеловден като вторият по значимост есенен празник у нас, след Димитровден, който се отбелязва на 26 октомври.

Традицията повелява да се организират родови срещи и общоселски събори. Коли се курбан, пекат се обредни хлябове,чиято пластика често напомня тази на хлябовете, приготвяни за погребение или помен. На софрата неотменно присъстват овнешко или шилешко месо, варено жито, фасул и червено вино. По този начин каним ангелите на трапезата си и отправяме молитва за небесна закрила.

Още за народните традиции, свързани със семейно-родовите служби и курбани у нас, вижте в материала „Цъфти, къщо, весели се, челяд!“ от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

В Страстната седмица си припомняме последните земни дни от живота на Спасителя

29 април слага началото на Страстната седмица през 2024 година. Период, в който православните християни в България се подготвят да посрещнат светлото Христово Възкресение.  Непосредствено след големия християнски  празник Цветница , който напомня..

публикувано на 29.04.24 в 05:05