Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейска нощ на музеите в София - и по време на пандемия

Снимка: БГНЕС-архив

От своето начало през 2005 г., "Европейската нощ на музеите" привлича многобройна публика, а все повече музеи и галерии се присъединяват към инициативата. Нейната цел е по-широк достъп на хората до експонатите, но също така и съхранението на произведения от различните видове изкуства. През 2019 г. в събитието се включиха 3200 музея от 30 европейски държави. 

В България, от 2006 г. насам, събитието се организира от Френския институт в партньорство с Министерство на културата и Столична община.

Тазгодишното издание беше планирано за 18 май, но ограниченията, наложени заради пандемията от Covid-19, доведоха до неговото пренасрочване за 14 ноември. 

Картата на събитието включва 27 музеи и галерии в столицта, които ще отворят вратите си безплатно и при удължено работно време. Тъй като вирусът все още е сред нас, организаторите уверяват, че посещението на обектите ще се осъществява при спазване на всички противоепидемични мерки. 

Пълната програма с местата, където ще се състоят проявите, може да разгледате ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лисабонският университет

Български и още пет славянски езика се изучават в Лисабонския университет

В най-голямото висше учебно заведение в Португалия се обучават 52 хиляди студенти, 20 хиляди от които са от други националности. В този своеобразен конгломерат от култури повече от 30 години запазено място има и българската. Лекторатът по български..

публикувано на 10.10.24 в 10:50
Алцек Мишев в София

Филм за авангардиста Алцек Мишев дава старт на Дни на българското кино в Братислава

Тази вечер от 18:30 ч. в кино "Люмиер" в Братислава официално ще бъдат открити Дните на българското кино в Словакия с премиерата на документалния филм "Да летиш с плавници" . Той е посветен на забележителния художник и авангардист Алцек Мишев,..

публикувано на 09.10.24 в 07:15

Експонати от "златния фонд" на българската карикатура са изложени в Претория

Представителна изложба "Нашият общ свят – усмихнати послания от България" може да бъде разгледана до 11 октомври в библиотеката на град Претория, Южна Африка. Изложбата се организира от Посолството на България в Южна Африка в партньорство с Музея на..

публикувано на 08.10.24 в 20:46