Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чушкопек и радиоточка – в изложба за техниката през социализма

10
Снимка: Диана Цанкова

Изложбата “Техниката около нас по времето на народната власт” възражда времето, в което социалистическата пропаганда влиза в домовете по радиоточка, музиката се лее от грамофон, а буклите в женските коси застават в трайна форма след пренощуване с тенекиени ролки върху главата.

Пътуващата изложба, разположена в Националния политехнически музей в София, е продължение на предходната, представила техниката у дома през първата половина на ХХ век.Тя е насочена както към по-възрастните хора, които са си служили с изложените уреди, така и към децата, които могат да попълнят популярния някога сред връстниците им лексикон.

Не всичко е било толкова достъпно, колкото днес – разказва Васил Макаринов, уредник в музея. – Например това, че трябва да отидеш някъде, за да купиш даден уред, че няма как да си включиш музика през интернет, а трябва да си купиш ролка със запис, аудиокасетка или плоча, че почти не е имало на разположение климатик. Всичките тези пособия и уреди, които вече може би не се познават толкова, навремето постоянно са съпътствали живота на нашите родители, баби и дядовци.”

Персоналният компютър “Правец 8Д” е сред експонатите, които се очаква да привлекат най-голям интерес.

Един от акцентите в изложбата пада върху дейността на родения през 1925 г. инж. Иван Марангозов – продължава разказа си Васил Макаринов. –В края на 70-те години, заедно със своя екип, той разработва първия български персонален компютър – така познатия на всички “Правец”. Част от изложбата хвърля светлина и върху уредите, използвани в канцелариите в онзи период. Може би най-емблематичен е българският калкулатор “Елка”, който е един от ранните в света, предлагащи функцията коренуване.

Друг любопитен уред е пишещата машина “Марица” – поставили сме я на свободен достъп, за да може всяко дете да пробва как се пише под индиго.

Вече зад витрина показваме електрическата пишеща машина “Хеброс”, както и макети на произвежданите в Ботевград автобуси “Чавдар”.”

Голяма част от представената техника е свързана с кухнята. Тук е разположено уникалното българско изобретение чушкопек, както и произведената през 60-те г. във Варна електрическа печка “Елпром”, тенджерата под налягане, кафемашината за еспресо, кафеварката за шварцкафе. Внимание е отделено също на популярната портативна пералня “Диана” от 70-те г., състояща се от пластмасов леген, електромотор и капак.

Отделна витрина е посветена на удоволствията от консумирането на  българските шоколадови бонбони “Катеричка”, “Радост”, “Рила” и “Сюрприз”, на отпиването на мастика от стъклено шише и на дименето с тютюн от марките “Арда” и “Стюардеса”.

Изложбата представя също уреди за поддържане на добър външен вид – казва Васил Макаринов. – В една от витринита сме изложили например няколко електрически самобръсначки “Харков” украинско производство, навлезли и на българския пазар. Интересни са и уредите, насочени към дамите - вибромасажор, нагревател за много характерните за времето тенекиени ролки, сешоари от Съветския съюз и ГДР.”

Организаторите на изложбата приканват хората, използвали показаната техника, да споделят впечатления и размисли.

“Всеки посетител може да разкаже спомените си от онези години в специално подготвената книжка “Споменик”, която е поставена на изхода – казва уредникът. – На изпращане от изложбата за най-малките пък сме подготвили един макет на трабант, в който да се снимат и да си представят какво е да бъдеш шофьор на тези толкова популярни коли в България и изобщо в целия Източен блок.”

Васил Макаринов уточнява, че техниката от социализма е представена без контекста на времето, затова и тълкуванията за периода могат да направят самите посетители.

Снимки: Диана Цанкова, Facebook /Васил Макаринов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19
Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30