В дните преди Никулден /6 декември/ рибарите по Северното ни Черноморие се радват на богат улов, като в мрежите им попадат най-често чернокоп, сафрид и барбун, съобщава БТА. „Остава ни само да осигурим подправките за празничната чорба“ - заявиха представители на местната инициативна рибарска група "Шабла-Каварна-Балчик".
През тази есен най-голям е бил уловът на чернокоп, затова само за месец, цената му за килограм падна от 16 лв. на 6 лв.. Но по думите на рибари и през този сезон пасажите паламуд не са достигнали до Северното Черноморие, тъй като това се случва само през няколко години.
Поради епидемичните мерки предстоящият Никулден няма да е многолюден, а празничната трапеза ще е в тесен семеен кръг у дома. Междувременно рибарите стискат палци и си пожелават Свети Николай Мирликийски да пази от ветрове и бури екипажите на повече от 150 рибарски лодки и двайсетина кораба в региона.
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..
Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни..