Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малките семейни хотели в Сапарева баня с шанс да оцелеят в условия на частичен локдаун

Снимка: Венета Николова

За последния месец резервациите в рилския курорт Сапарева баня са намалели с около 30%, отчитат местни хотелиери. Според тях по-големите хотели ще бъдат принудени да затворят в новите условия на частичен локдаун. Освен че ресторантите не работят, гостите не могат да ползват услуги като спа центрове, сауни, басейни и пр.

Не така обаче стоят нещата при къщите за гости, разполагащи с не повече от 8-15 легла. Тези места за настаняване нямат ресторанти, но пък предлагат обособени кътове и барбекюта, където клиентите сами да си приготвят храната. Междувременно домакините им гарантират дистанция, безопасна среда и пълна дезинфекция.

На места вече се обмислят и други начини за оцеляване. Собственици на големите хотели в курорта се чудят как безопасно да изхранват гостите си. Сред алтернативите е преминаването към услугата roomservice, при която клиентите да се хранят по стаите, като за целта към тях ще се обособят специални кътове. Хотелиери от Сапарева баня заявяват, че все още няма да съкращават персонал, но ако се стигне до пълен локдаун на държавата, те ще бъдат изправени пред фалит.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05