Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейният характер и традициите на коледните дни "оживяха" и в пандемията

Снимка: БГНЕС

Тази година Коледните и Новогодишни празници ще протекат по-различно отвсякога. С това 2020-та няма да изневери на стила си до последно да ни изненадва. Един от задължителните елементи на за този период от годината - коледните партита, сега отсъстват от списъка със задължения, които трябва да изпълним. Възможностите за пълноценно и спокойно потапяне в коледния дух извън дома също са по-малко, заради ограниченията, свързани с пандемията от Covid-19.

Традиционните вече и у нас Коледни базари отново отвориха врати, но в по-ограничен мащаб и с някои нови условия. За да се избегне струпването на много хора на едно място, консумацията на различните деликатеси, предлагани по щандовете им, трябваше да се състои извън уютното пространство на базара. Задължителното носене на маски и спазването на необходимата дистанция, бяха сред важните мерки, които посетителите им трябваше да спазват.



Изпитанията, пред които ни изправи изминаващата година, ни накараха да обърнем много по-сериозно внимание на семействата си и връзките помежду ни.
В този смисъл, предстоящата Коледа ще ни напомни истинското си значение на празник на семейния уют и хармония. За разлика от други години, някои семейства ще останат разделени, тъй като немалко българи в чужбина са отложили или отменили своето традиционно завръщане в родината за празниците. Така, макар да е малко тъжно, някои от местата на коледната трапеза в не един български дом, ще останат празни, а притежателите им, ще бъдат част от празничната вечеря само виртуално.

Виртуално или не, събрани около трапезата, семействата ще се насладят на празничните ястия, важна част от които са и различните сладки изкушения. И докато в Европа за класическо коледно лакомство се смятат канелените, медени или джинджифилови сладки, то в България празниците не могат без някои традиционни тестени печива и сушени плодове, под формата на ошав.



Царицата на празничната трапеза е баницата.
Тя има различни превъплъщения - като предястие със солена плънка, или с плодове и сладък сироп, поднасяна за десерт. Сведения за ранната история на печивото почти липсват, но можем да сме убедени, че то се е консумирало по нашите земи от векове и днес баницата присъства на почти всяка българска празнична трапеза.

В различни райони на страната ни се правят разновидности като клин /с ориз – в Родопите/ или зелник /със зелена плънка - лук, праз или зеле - в района на Самоков/. Те се срещат и при други славянски  народи - украинци, руснаци, сърби, македонци.

Новогодишната баница пък е още по специална, защото се приготвя за първите часове на новата година. Между фините точени кори се поставя плънка от масло, сирене и яйца. Там се скриват и специално подготвени късметчета от дрянови пъпки, наречени за здраве, късмет, трудолюбие, успех в учението и пр. Важно е всеки член от семейството да си вземе по парче, за да види какъв ще бъде късметът му през новата година.



Разбира се, най-желаният късмет е здравето. 2020-та ни доказа, че то е най-важно, но научихме и друго – осъществяването на намеренията ни, невинаги зависи изцяло от нас. Затова, вместо да се разочароваме, е по-добре да помечтаем. Това все още е безплатно, а и ще ни помогне поне за кратко да изгоним умората, самотата и неудовлетворението, натрупани през изминалата година. И да влезем в новата по-смирени, по-добри и изпълнени с надежда.

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30

Пазарът като културен феномен вчера, днес и утре

Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..

публикувано на 07.10.24 в 10:30

Празник на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново

Над 80 занаятчии представят майсторството си в Нощта на Самоводската чаршия във Велико Търново, съобщава БТА. До 23 септември Фестивалът на занаятите ще представи традиционни и нови техники в различни сфери на бита. Сред тях са ателиета за изработка..

публикувано на 22.09.24 в 10:35