Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевен с изложба за 80-годишнината от рождението на Емил Димитров

Снимка: архив

Наградите и отличията на обичания от няколко поколения българи естраден певец Емил Димитров ще бъдат показани в родния му град Плевен навръх 23 декември, когато се навършват 80 години от рождението му

През 1960 година младият Емил дебютира като певец със своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на неговатадълга и успешна кариеракато естраден изпълнител, музикант и композитор. 

Един от най-големите му хитове„Моя страна, моя България“ е сред най-обичаните български шлагери. Въпреки че по онова време България е отвъд желязната завеса, Емил Димитров гастролира в почти всички европейски държави, като най-големи успехи, освен в тогавашния СССР, певецът жъне във Франция. Там той се запознава с Шарл Азнавур и Далида, а песента „Моя страна, моя България“ е записана на френски, немски, италиански и испански със заглавие „Моника“. 

Емил Димитров си отиде през 2005 година и ни завеща репертоар от над 400 композиции.

Плевенският Регионален исторически музей има зала, посветена на големия български музикант. Музеят притежава негови снимки и свидетелства за приятелството му с Адриано Челентано, Патриция Карли, Лили Иванова, Янка Рупкина.

В Париж Емил Димитров получава престижната награда"Лавров венец" на Френската академия на изкуствата през 1990 г., а у нас - "Златен Орфей".

Вижте изпълнението му на „Моя страна, моя България“ през 1971 г.


Съставил : Венета Николова 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15