Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световната седмица на хармония между религиите

За вярващия човек страхът е изместен от упованието в Бога

| обновено на 04.02.21 в 12:56
Снимка: архив

По инициатива на ООН от 2011 година насам първата седмица на месец февруари се отбелязва като Световна седмица на хармония между религиите.

България е от страните, в които от векове съжителстват представители на много етноси и религии. Според Конституцията на страната „Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.“ Освен това е отбелязано, че „свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними.“

Според официалните данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението, проведено през 2011г., 76% от анкетираните се самоопределят към източноправославното християнско вероизповедание. Католическото вероизповедание са посочили 48 945 души, протестантско – 64 476 души, съответно 0.8 и 1.1% от отговорилите. Мюсюлманско вероизповедание имат 10% от населението на България. Близо 5 на сто нямат вероизповедание, 7.1% не се самоопределят.

През 2008 г., със съдействието на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет, беше създаден Националният съвет на религиозните общности в България (НСРОБ). В него са представени Мюсюлманското изповедание, Арменската апостолическа църква, Централният израилтянски духовен съвет, Обединените евангелски църкви и Католическата екзархия.



Към момента Българската православна църква няма представител в НСРОБ.

Сред важните цели на този съвет е „да съдейства за разпространение на познания между отделните религиозни общности относно техните принципи и ценностна система, свързани с изграждането на мирно и справедливо гражданско общество в България и в света като цяло.“

Възможна ли е хармонията между религиите и в какво се изразява тя?

Общо е усещането, че предстои Страшният съд, че Божият съд ще бъде безмилостен към онзи, който не е проявил милост – посочва отец Николай Петков, който от 17 години живее и служи в Православния храм „Св. Пророк Илия“ в гр. Шумен. – Друг е въпросът, че има такива християни, които живеят отвъд перспективата на Страшния съд и които отказват да приемат, че има такава реалност. Естествено Страшният съд не изключва и прошката, както когато един човек е родител благостта не изключва строгостта. И ако приемем, че хармонията е съзвучие, то ако днес се изпълни една пиеса изящно, това не е гаранция, че същото ще се случи и утре.“


Според председателя на НСРОБ и представител на мюсюлманската общност у нас Бирали  Бирали „Общото, което свързва всички вярващи по света е вярата в Бог. А хармонията между вярващите минава през опознаването. Това е едно общуване с ясното съзнание, че другият човек е различен от теб. Казваме, че всички сме добре, толерантни, което не е лошо нещо, но когато знаеш, че другият е различен и можеш да изпиеш едно кафе, да проведеш един разговор, това вече е общуване на друго ниво, без да се стремиш да промениш неговата религиозна идентичност.“


Първите сведения за католически свещеници в България са от 1604 година, припомня ни отец Петко, който представлява католическата общност в НСРОБ. И въпреки, че католиците в България не са многобройни, те са много активни в своите проекти, насочени към социални, образователни и др. сфери от обществото. „Бенефициентите са просто хора, които се нуждаят, независимо от кое вероизповедание са“, уточнява свещеникът.



Според отец Петко пандемията и страхът от нея са усилили вярата, която е вътре в човека, надеждата, упованието, личния контакт с Бога в молитвата.


„За дълбоко вярващия човек страхът от пандемията не е център, той е изместен от упованието в Бога”, допълва Грета Ганева, представител на Обединените евангелски църкви в България. Тя вижда общото между вярващите по света в ценностите, „които не са наизустени, а съпреживяни през техните вярвания, техните личности. Хубавото при нас в България е, че тук са събрани множество религии и в продължение на столетия те са живели заедно, в едно утвърдено отношение на хармония. И това, което ние имаме в България е уникално, защото това е един модел, който още нашите деди са формирали, да живееш приемайки другия такъв, какъвто е. “


„Всяка една религия проповядва правилния път към Бога. И ние всички сме убедени, че сме на прав път, но ще знаем кой точно е бил той в Съдния ден. Дотогава нека се стремим да бъдем добри“, призовава председателят на Централния израилтянски съвет София Коен. Тя припомня, че „това е общност, която преди 1944 г. е наброявала над 50 хиляди човека в страната. След това част от евреите заминават за държавата Израел. Към днешна дата можем да кажем, че в България има не повече от 6000 евреи. Тази малка по численост общност води един доста активен духовен, културен и обществен живот. Наш много важен стремеж е да бъдем градивна сила в цялостното българско общество.“ По думите на София Коен, България е един от най-добрите примери в света за хармония между религиите.




„При всички вярващи надделява стремежът за изграждане на стойностен живот, за възпитание на подрастващото поколение в дух на примирение, взаимопомощ и почит. За съжаление човешката история е пълна с осъдителни крайности, нерядко произтичащи от формални религиозни подбуди “ – изтъкна проф. Гарабед Минасян, представляващ арменската общност в НСРОБ.

Гарабед Минасян
На българска земя има построени повече от десетина арменски църкви с вековна история. „Към настоящия момент арменската общност тук е относително малочислена (10-12 хил. души), но продължава да поддържа организиран етнически живот”, посочи проф.Минасян. По думите му изпитания винаги е имало и ще има в бъдеще. „Вярата облекчава трудностите и придава сила – не само духовна. Формалното „опразване“ на храмовете е принудително, но духовното присъствие на Всевишния, на мисловния морален пътеводител през лабиринта от ясни и неясни житейски зиг-зази не е намалявало.”


Снимки: НСРОБ, личен архив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Харман кая

Древните структури Харман кая и Асара в Източните Родопи "проговарят" с помощта на лидар

За първи път два от най-загадъчните археологически обекти в Източните Родопи бяха подробно проучени от въздуха. Български археолози заснеха скалния комплекс Харман кая до село Биволяне и старинната крепост Асара край Татул с т.нар. лидар...

публикувано на 25.04.24 в 11:45

Д-р Стайко Стайков поставя основите на климатологията в България

След Освобождението през 1878 г. страната ни започва да се развива с темпо, което да уплътни пропуснатото през петвековното отсъствие от историческата карта на света. Млади българи завършват престижни европейски университети и донасят наученото в..

публикувано на 24.04.24 в 06:55

На 22 април започва еврейския празник Песах

След залез слънце (17 ч.) на 22 април започва Песах - един от трите най-големи празници за евреите. Като дата празникът е променлив и настъпва след 14-ия ден от пролетния месец нисан, започващ след пролетното равноденствие при появата на първия сърп..

публикувано на 22.04.24 в 10:56