Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българка превръща кафето в изкуство

4
Снимка: facebook/JIvart

С достатъчно кафе няма невъзможни неща. Кафето сутрин е неизменна част от живота на милиони хора по целия свят и едва ли има човек, който да не е опитвал поне веднъж еспресо, нескафе, фрапе или лате. Но знаете ли, че има хора, които използват кафе напитката не само за да се ободрят, но и за да рисуват с нея? Ивелина Христова – J'IVart е първата българка, която посяга към тази интересна техника. И въпреки, че е юрист по образование, изкуството печели делото на живота й.

„Една от идеите ми е да създам свое кафене, място където всичко да е нарисувано и направено с и от кафе. По стените да има картини с кафе, самото меню да е написано с кафе и тогава ми хрумна идеята да рисувам с кафе, да го използвам като боя“, казва Ивелина Христова.

Всичко започва преди десетина година, докато българката живее в Англия и има голяма необходимост от положителни емоции в ежедневието си. В началото използва тъмния цвят на кафето, за да рисува главно усмихнати хора и се получили уникални картини:



„Всъщност така и започна – от една идея, от едно кофти настроение, с което отключих голямата си страст и разбрах, че наистина картините от кафе могат да радват както мен, така и хората около мен.“

Ивелина развива и до днес техниката си на рисуване. Използва миксирано кафе с вода.



„Гранулирано кафе, инстантно кафе, смесва се с вода до получаването на консистенция, гъста като боя и се рисува. Тоест, всеки човек, който има желание да рисува и да опита метода, може да го направи сам.“

Казва, че картините са живи още от момента на тяхното създаване. Те дишат, влияят се от климата. Вече ги поставя и като принтове по чаши, върху дървени платформи на сандали и дървени маси.



„И след като се лакира отгоре с лак рисунката от кафе става много интересна. Защото има релеф и цветът на кафето е много красив, топъл нюанс.“

Ивелина Христова е включена в книгата „Кофеграфия“, където нарежда името си сред 20-те най-добри художници от цял свят, работещи с кафе. „Не съм получавала подкрепа от родителите си да рисувам – аз просто  бях детето, което завърши право и не тръгна в правилната посока.“ – казва Ивелина. Признава, че изкуството й е форма на протест и доказателство, че независимо колко е трудно, можеш да успееш дори и в България и без значение с какво се занимаваш. Просто трябва да вярваш и да обичаш … кафе.

Автор: Александър Йорданов, БНР-Варна
Редакция: Весела Кръстева


Снимки: facebook/JIvart



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29
Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00