Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България почете паметта на Капитан Петко войвода

| обновено на 07.02.21 в 17:32
Снимка: БТА

Роденият в село Доганхисар, Беломорска Тракия, Петко Кирков (Киряков) става хайдутин още в ранна младежка възраст и организира чета в защита на онеправданите българи, гърци и дори турци. Активно участва в годините на освободителните войни, както и след това. В съзнанието на българите той остава като смел защитник на бедни и онеправдани.

На него е посветена 12 серийна биографична историческа драма, по сценарий на писателя Николай Хайтов. В началото на всяка серия Хайтов описва контекста на политическата обстановка в Османската империя и специално в Източните Родопи, където се е подвизавал войводата.


Българинът е привлечен от гърците, през есента на 1864 г, в борбата срещу Турция. После заминава за Македония, където участва в организирането на революционна дейност, а след това отива в Италия. В началото на 1866 се среща с Джузепе Гарибалди и отсяда в дома му. Двамата организират прочутата „гарибалдийска дружина", която участва в Критското въстание. Големият родолюбец и борец за свобода на всички балкански народи умира на 7 февруари 1900 г. във Варна.

Днес, пред паметника на войводата в Хасково, потомци на тракийски българи от две организации – Независимо тракийско сдружение „Доган Хисар" и Тракийско дружество „Георги Сапунаров" сведоха глави и поднесоха венци и цветя в знак на почит към българския революционер и поборник.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19