Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековната крепост край с. Вишевград влиза в туристическите маршрути

Снимка: ahrida.org

Средновековен замък, какъвто хората са свикнали да виждат в западноевропейските страни, ще привлича туристи край Кърджали, съобщи в ефира на БНР- Кърджали проф. Николай Овчаров. Става дума за "Вишеград"  - малка крепост в Източните Родопи, недалеч от град Кърджали, която, въпреки че тъне в разруха, и сега привлича интереса на туристите. На места са запазени стените й с височина до 7 м. и ширина до 1.75 м.

Построена вероятно през ХІІ-ХІІІ в., твърдината е свързана с много важни исторически събития. Тук през 1206 година е взето решението регентът на Латинската империя Анри да бъде коронясан за втори император на латините, след като идва вестта за смъртта на Балдуин.

През лятото ще стартира проект по проучване на крепостта и превръщането й в атрактивен туристически обект, който да стане неотменна част от туристическите маршрути в Източните Родопи. За целта са осигурени средства в размер на 100 000 лв.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15