Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметникът на свободата – символът, който обединява всички българи

Снимка: БГНЕС

Шипка или Паметникът на свободата – един от най-емблематичните български монументи, превърнал се в символ на нашата независимост и национална идентичност, гордо се извисява на 1326 м. в сърцето на Стара планина.

В началото на август 1877 г. тук  се водят драматични за хода на Руско-турската война сражения. Именно отбраната на Шипченския проход дава обрат на войната и носи на българския народ така изстраданата свобода след 5-вековно османско иго. Години след Освобождението, на това свещено за българите място, с тържествена церемония, е открит Паметникът на свободата.

Днес, едва ли има българин, който да не се е изкачил по 890-те му стъпала поне веднъж в живота си. Всяка година на 3 март, Денят на Освобождението, пред монумента се провежда тържествен митинг по случай националния ни празник. И въпреки че тази година, заради разпространението на коронавируса, за пръв път тържествената възпоменателна церемония беше отменена,  хиляди българи от цяла България, окичени с трибагреници, а някои дори облечени в национални носии, се събраха пред монумента, за да отдадат почит на загиналите за свободата на отечеството.

Още за паметника и за разположената наблизо друга емблема, този път на социалистическа България, вижте в материалаВърховете Шипка и Бузлуджа, които непременно трябва да покориш от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15