Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделя месопустна е

За последно преди Великден православните християни "заговяват" с месо

Снимка: Радио Видин

В православния календар Неделя месопустна се отбелязва осем седмици преди Великден, винаги в неделя. Денят се нарича и Месни Заговезни, заради традиционната вечеря с месни ястия, след която до края на Великия пост месо не се яде. Думата "заговезни" идва от заговявам, започвам да постя.

По традиция, малко преди вечерята на Месни заговезни младите посещават кръстника и родителите на булката. Носят им дарове: варена кокошка, обреден хляб и вино, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза.

Седмицата след Неделя месопустна се нарича Сирница, защото до следващата неделя, когато са Сирни Заговезни, могат да се ядат млечни продукти и яйца. 

През тази година Великият пост започва на 15 март, понеделник, след Сирни заговезни - на 14 март.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28
Участнички в конкурс за красота „Царицата на плажа“. 1936 г.

Модата от средата на XIX в. до средата на XX в. показва Държавният архив

"Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в." – под това заглавие Държавна агенция "Архиви" представя в експозиция с над 120 снимки и оригинални артефакти промяната в облеклото и аксесоарите в един от..

публикувано на 16.05.24 в 08:30

Празнуваме Томина неделя

С Томина неделя завършва Светлата седмица за православните християни. На този ден Църквата почита паметта на апостол Тома – един от дванайсетте Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Когато мълвата за..

публикувано на 12.05.24 в 10:19