Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният свят пристъпва към най-дългия пост в годината

Снимка: Видинска митрополия

Днес е първият ден от най-дългите пости за вярващите православни българи. Тази година ортодоксалният Великден е на 2 май, а Великиденския пост започва 40 дни преди Празника – от 15 март. Това е най-продължителнят и строг пост в православието, наричан още Четиридесетница.

Това въздържание от блажна храна е установено от християнската църква в  памет на 40-дневния пост на Иисус Христос в пустинята. Наред с въздържането от храни с животински произход, християнският пост означава въздържане от лоши и греховни мисли, думи и дела.Така вярващите могат да се покаят и очистят душите и телата си и да се приготвят достойно за посрещане на Възкресение Христово.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията в храма - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон /20 март/. В народната ни традиция той е известен като Тодоровден.

Последната седмица на Великденския пост се съединява със седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Иисус, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията. 

Още за този период на смирение и ограничения, който започва в живота на православните християни от днес, прочетете в Постът – един различен поглед към ежедневното и празничното в живота ни“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10