Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният свят пристъпва към най-дългия пост в годината

Снимка: Видинска митрополия

Днес е първият ден от най-дългите пости за вярващите православни българи. Тази година ортодоксалният Великден е на 2 май, а Великиденския пост започва 40 дни преди Празника – от 15 март. Това е най-продължителнят и строг пост в православието, наричан още Четиридесетница.

Това въздържание от блажна храна е установено от християнската църква в  памет на 40-дневния пост на Иисус Христос в пустинята. Наред с въздържането от храни с животински произход, християнският пост означава въздържане от лоши и греховни мисли, думи и дела.Така вярващите могат да се покаят и очистят душите и телата си и да се приготвят достойно за посрещане на Възкресение Христово.

През Великденския пост всяка седмица е посветена на някакво събитие или на личност, чиито дела призовават към смирение и покаяние. През първата седмица от поста ограниченията са по-строги, а богослуженията в храма - по-продължителни. Тогава се освещава вареното жито, което се приготвя в памет на великомъченика Теодор Тирон /20 март/. В народната ни традиция той е известен като Тодоровден.

Последната седмица на Великденския пост се съединява със седмицата на Христовите страдания, в която се спомнят последните събития от земния живот на Иисус, особено Неговите страдания, смърт и погребение. Затова тя се нарича Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията. 

Още за този период на смирение и ограничения, който започва в живота на православните християни от днес, прочетете в Постът – един различен поглед към ежедневното и празничното в живота ни“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 20 септември екипът на проф. Людмил Вагалински откри статуя в Хераклея Синтика, три дни по-късно откриха и главата на скултурата.

В Хераклея Синтика откриха подова мозайка и главата на римска статуя

Глава на статуя излезе при разкопките в големия канал на античния град Хераклея Синтика. Тя е на откритата преди дни статуя и вече е в музея на Петрич, за да я поемат реставраторите. „Уникално бе това лято“, каза проф. Людмил Вагалински по повод..

публикувано на 23.09.24 в 16:17

85 археолози от цяла Европа се събират в България на конгрес за римските дунавски провинции

От 23 до 28 септември София и Видин ще бъдат домакини на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема "Граничен ландшафт по Дунав – Frontier landscapes along the Danube", предаде БНР Видин. Инициативата за дискусията за..

публикувано на 23.09.24 в 07:10
Паметният знак на хълма Царевец във Велико Търново, където е обявена Независимостта на България

През 1908 г. е извоювана пълноценната свобода на страната ни

На 22 септември 1908 г. е провъзгласена Независимостта на България. След най-дръзкия самостоятелен акт в българската история – Съединението на Източна Румелия и Княжество България, българите отново демонстрират силата на единството и вярата в..

публикувано на 22.09.24 в 06:05