Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огънят на Сирница пази от градушки през лятото

Снимка: БГНЕС

В българската традиционна култура огънят заема много важно място – не само в патриархалния  бит, а и като част от много обреди, ритуали, празници. Според народната вяра, огънят има магическа сила да пречиства и предпазва, да гони болести, зли духове и други вредоносни сили.

Сред пролетните огньове в родната ни традиция са и горящите кошове, катранени мехове и пр., вдигнати високо по дърветата, които са част от обичая Сирни заговезни, в последната неделя преди началото на Великденските пости. На този ден в някои краища на страната младите мъже въртели над главите си разцепена в единия край пръчка – оратник. В цепнатината слагали слама, запалвали я и така обикаляли. Най-разпространени са големите огньове, палени привечер на високи места около селото. Прескачали ги деца, младежи и възрастни – за здраве и предпазване от бълхи и пр. 


Момците хвърляли горящи стрели към дворовете на момите и на свои роднини, придружени с наричания за здраве и плодородие. На Сирница ергените можели да си позволят спрямо момите и по-пиперлив или направо неприличен език, наситен с еротични наричания и закани.

Вярвало се, че осветените от сирнишкия огън места ще бъдат запазени от градушки през лятото. Когато кладата намалее и всички са я прескочили, в края на празника разпръсвали жарта докъдето е възможно и безопасно. На някои места отнасяли от него по домовете си.

Още за традицията на празничните огньове прочетете в публикацията „Фолклорната символика на огъня в представите на българите“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Албена Безовска

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05