Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематични археологически обекти влизат в онлайн рекламна кампания

Перперикон
Снимка: БГНЕС

След успешната кампания на туристическото ни министерство съвместно с Асоциацията на екскурзоводите за популяризиране на малко известни кътчета на България, сега иде ред на културно-историческото ни наследство. Тези дни ведомството лансира нова инициатива. Тя има за цел да привлече вниманието към някои от най-емблематичните ни археологически обекти.

Кампанията предвижда изготвяне на шест кратки видеа на български и на английски език с любопитна информация за въпросните забележителности от различни епохи. Видеата ще се разпространяват в социалните медии и интернет канали с идеята да се споделят от милиони потребители у нас и в чужбина. От Министерството на туризма се надяват, че онлайн инициативата ще насърчи пътуванията и извън активния летен сезон.

Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Лице на кампанията е проф. Николай Овчаров. Той ще представя емблематичните археологически забележителности и, по думите на вицепремиера Марияна Николова, „с негово съдействие ще се създава продукт от най-високо качество, който да популяризира богатствата на България и да привлече повече посетители в регионите на страната“.

Обектите, включени в кампанията са същите, за които в началото на годината властта отпусна финансови средства в размер от 1,8 млн. лв. с цел проучване и развитие. Три от видеата са вече готови и и се споделят в мрежата. Предлагаме ви да ги видите:

Перперикон

Древен скален град, който е функционирал почти без прекъсване чак до Средновековието и е обвеян в загадки и митове. Намира се в Източните Родопи и се състои от мегалитно светилище, паметници от Aнтичността и средновековна крепост. През вековете Перперикон е бил населяван от траки, римляни, готи, ромеи, а по-късно и от българите.

Още за Перперикон вижте в публикацията на Радио България.

Вижте видеото:
Мисионис

Древен град, разкрит близо до днешния Търговище. Най-вероятно названието на града Мисионис, означава Мизия. Става дума за столицата на едноименната Източна римска провинция през V-VI век. Според археолозите едва 1% от целия град е разкрит. В една от базиликите те попадат на добре съхранен под отпреди 1 500 години, както и на трон, от който били водени църковните служби.

Още за Мисионис вижте в публикацията на Радио България.

Вижте видеото:

Вишеград

Рушащ се средновековен замък в Източните Родопи край град Кърджали, който предстои да бъде възстановен и обособен за туристи. На места са запазени стените с височина до 7 м. и ширина до 1.75 м. Крепостта датира най-вероятно от ХІІ-ХІІІ в., и е свързана с много важни исторически събития.

Вижте видеото:

Съставил: Венета Николова
Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15