Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата празнува Неделя Сиропустна

Снимка: Софийска духовна семинария

Днешният църковен празник Неделя Сиропустна, наричан още Сирни заговезни, поставя началото на великденския пост - най-продължителния през годината

Според традицията вечерята на този ден трябва да завърши с искането на прошка за изминалата година. 

Прошката е самопобеда. Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости небесният ви Отец”, казва Славчо Проданов, архиерейски наместник на Търговищката духовна околия. 

Народните обичаи предвиждат семействата да се събират на празника около трапеза със сирене, риба, варени яйца, варено жито, бяла халва с ядки. Задължително те изпълняват т.нар. хамкане - на червен конец се привързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето или халвата с уста. Вярва се, че който успее, ще бъде здрав през цялата година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20