Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Благовещение с Деница Лафчиева

Една съвременна майка, преподавател и концертиращ артист

Снимка: личен архив

Успешна кариера и щастливо майчинство – за някои това съчетание звучи невъзможно, но все пак много дами успяват, независимо от постоянните жертви и неравната борба с времето и собствената си съвест. Заредена с най-искрена любов към музиката и близките си хора, Деница Лафчиева  упорито върви по този път. Появата на сина ѝ преди време води до сериозно решение – тя напуска позицията на първи кларинет в Sinfonia Finlandia, за да се посвети на детето си. Оказва се, че няма как да спре колелото на професионалния си живот. Малкият Алексис е само на два месеца, когато тя вече свири на фестивали в Ню Йорк, Ница, Монако. Ангажиментите, които е поел съпругът ѝ Александър Земцов са за години напред. Ето защо я придружава нейната баба, но това не винаги е възможно.

Деница Лафчиева
„Къде с нейната помощ, къде сама, някак си успях. Детето постоянно беше между столовете на сцената и празните кутии с инструменти“ – споделя тя.
Нека припомним, че Деница е сред най-известните кларинетисти от своето поколение. Има стотици концерти като солист и камерен изпълнител. Неколкократно е изнасяла рецитали в Wigmore Hall, Carnegie Hall ( Weill Recital Hall), Musikverein и др. Преподава в Италия и Долна Австрия, където е директор на музикално училище. Иначе домът на семейството е във Виена. С какво още е заето ежедневието ѝ през последните години:

Преподавам в музикалната академия Talent Music Master Courses в Бреша, заедно с много други известни музиканти. За съжаление, по-често сме онлайн в последно време. Разбира се, когато е разрешено присъственото обучение, пътувам до Италия. От около година съм артистичен директор на Лятната музикална академия, която се провежда на българското Черноморие в Бургас и Созопол.  През 2020 г. се наложи майсторските класове да са изцяло онлайн. Искрено се надявам тази година всичко да е наред, защото ще ни гостуват известни музиканти – невероятният цигулар Юлиан Рахлин, Сара Мак Елрейви (цигулка и виола), както и Петер Шомодари, соло челист на Виенската филхармония, Александър Земцов, професор по виола в Университета за музика в Лозана, а също и в Университета за музика и изкуства, Кьолн, Германия Viola professor at the University of Music Lausanne and also in University of Music and Arts, Cologne, Germany и др. Имаме интересни проекти съвместно с Бургаската филхармония. Подготвили сме програма с произведения на Брамс – Кларинетен квинтет в си минор оп. 115 в първата част, а във втората ще свирят Юлиан Рахлин и пианистът Сергей Редкин.“

С Деница разговаряме в София, в НМА „Панчо Владигеров“, където тя и синът ѝ присъстваха на майсторския клас по виола на Александър Земцов – ден след като той дирижира концерта на Софийската филхармония със солист Миша Майски.

„Всеки път когато прекрачвам прага на Музикалната академия за мен е много вълнуващо – казва тя. – Имах щастието да уча кларинет с проф. Петко Радев от 14-годишна възраст, уроците ни бяха тук. Израснала съм в тази сграда, идвах по няколко пъти седмично, това беше моят дом. Повече време бях в Академията, отколкото вкъщи. Завърших Музикалното училище, а след това в Академията взимах две години за една. После следвах във Виена (като стипендиант на фондация „Херберт фон Караян“), докторантура в Royal Academy of  Music, Лондон, но единствено благодарение на българската ми диплома сега мога да преподавам по света, защото само в нея има и педагогически специалности. Искам да се обърна към младите хора, които се готвят да учат в чужбина не подценявайте нашето образование. Наистина е на най-високо ниво.“

Как протича животът ѝ, изпълнен с толкова отговорности :

„Много е трудно. Работим в различни държави и доскоро почти не се виждахме със съпруга ми. По време на пандемията за пръв път се почувствахме като другите семейства. Убедихме се, че преди 10 години не сме направили грешка – така обичаме да се шегуваме. А и синът ни има възможност да бъде по-дълго с баща си, което преди беше трудно. От друга страна това, че и двамата сме много заети, превръща всяка среща в нещо наистина специално и красиво. У дома говорим на англо-руско-немски. Синът ни естествено знае български, а баща му го научи, според мен, за да говори с баба ми и дядо ми докато бяха живи. На какъв език спорим? Ние всъщност рядко имаме разногласия, които трябва да обсъдим. Но за подобни случаи руският е много мек и нежен, затова минаваме на английски.“

Александър Земцов, Деница Лафчиева и Алексис
В близките месеци, ако всичко върви по план, Деница ще води майсторски класове в рамките на няколко престижни европейски фестивала. През май предстои и концерт в „Третяковската галерия“ в Москва, където, заедно с известни руски музиканти, ще представи шедьоври за кларинет и различни камерни състави. А преди дни, по покана на Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн“ и неговия директор проф. Румяна Конева, Деница, заедно с Мария Принц записа специален пролетен поздрав към всички почитатели на изкуството и красотата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10