Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почти 70 % от хотелиерите очакват „вълна от фалити“ до края на годината

Снимка: архив

Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) организира национално представително допитване в навечерието на парламентарните избори и в условия на частичен локдаун. Целта е да се установи реалното състояние на бизнеса, който е сред най-засегнатите от пандемията с Covid-19.

Съвсем очаквано, повече от половината от анкетираните хотелиери /или 54,9% / не са оптимисти за перспективите пред бизнеса им в следващите 6 месеца. Нещо повече - заради несигурната бизнес среда и постоянно надвисналата опасност от нови административни забрани, свързани с разпространението на Covid-19, много от кадрите в хотелите започват да се преориентират към други бизнеси или дори към емиграция. Цели 90,3% от попълнилите анкетата очакват сериозна липса на кадри в хотелите в близко бъдеще. Изненадващо, обаче, на фона на тези данни, над 60% от хотелиерите заявяват, че все пак ще успеят да запазят поне ключовите си служители, една четвърт от анкетираните, обаче не са убедени, че ще се справят.


С консенсус от 79,3%, хотелският бизнес е на мнение, че правителствените мерки за справяне с пандемията са „хаотични и неуспешни“ и само 20,7% ги определят като „отчасти успешни“. Освен това 58,5% от анкетираните хотелиери са категорични, че програмите за подкрепа на бизнеса, в т.ч. и мярката 60/40, въобще не могат да компенсират този спад.

Нещо повече - голяма тревога буди фактът, че 69,5% от анкетираните хотелиери очакват „вълна от фалити“ до края на годината. Тези сериозни опасения би трябвало да замигат като предупредителна лампичка в съзнанието на управляващите и особено на тези от тях в ресор „Туризъм“, алармират от Асоциацията на мениджърите на хотели.

Така, на фона на  предстоящите на 4 април избори, 69,5% от хотелиерския бизнес не очакват някакво подобрение на ситуацията. Това, според организаторите на допитването, показва и занижени очаквания към работата на следващото правителство, но в същото време отваря добри възможности, чрез адекватни действия, управляващите след изборите да поднесат приятни изненади.

А на въпроса кога бизнесът ще се върне към предепидемичните си нива, преобладаващата част от хотелиерите са по-скоро песимистично настроени – между 3 и 5 години (60%). 26,5% от анкетираните смятат, че това може да стане до две години, а около 10% предвиждат, че възстановяването ще отнеме не по-малко от пет години.

Като заключение от BAHE заявяват, че хотелиерите ще направят всичко възможно, за да запазят бизнеса и служителите си, но в същото време очакват от изпълнителната и законодателната власти по-сериозна ангажираност и готовност за решителни действия.

Редактор: Венета Николова

Снимки: архив, Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38