Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Трапезата на българина в очакване да възкръсне вярата

Снимка: zajenata.bg

И докато в католическия свят Възкресение Христово отмина, то православните християни са едва в средата на Великденските пости, които продължават до 2 май тази година. Отказването от храна и въздържанието от определени продукти е част от историята и религията на всеки народ. Според православните канони се пости всяка сряда и петък от седмицата, а по-дългите пости,  продължаващи  около месец и половина са преди Коледа и Великден. Пости се и в навечерието на 29 юни – деня на светите апостоли Петър и Павел, както и две седмици преди 15 август – Успение Богородично, летни пости.

Ако погледнем рационално на постите ще видим, че отказването от животинските продукти е естествен начин да пречистим организма си от тежката традиционна зимна кухня, изпълнена с много месо, сланина и мазнина. Да подготвим тялото си за физическата работа, която предстои през пролетта и лятото. 

Според исторически сведения още от периода ХV – ХVІІІ век ястията на българина се приготвяли “скромно, но чисто”, от “разнообразни и добри по качество продукти”. На трапезата се слагало това, което е произведено. На голяма почит били варивата, които заемат специално място в много ритуални практики – жито, булгур, леща, грах.  Но по време на постите именно първите зелени стръкчета коприва, киселец, лапад и лобода са сред основните храна. Както и грижливо съхранените през зимата лук, чесън и всички бобови растения.

А кой продукт помага да изкарате постите най-лесно и защо традиционните пълнени чушки и сърми са се правели с булгур, а не с ориз може да прочетете в публикацията „Българската традиционна кухня по време на пости“ в колекцията на Радио България.

Редактор: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тортата "Гараш" – изкушение, вдъхновение и повод за празник в Русе

Любителите на сладките изкушения свързват град Русе с шоколадово-ореховото вълшебство, наречено торта "Гараш". На 13 септември в крайдунавския град ще се състои специалният празник, посветен на десерта, а вече е ясно и как ще изглежда логото на това..

публикувано на 20.07.25 в 07:15

Най-топлите дни на лятото са свързани с култа към огъня

Три дни в средата на юли се радват на специално внимание в българския календар. Това е най-топлото време в годината и народът ни красноречиво нарича 15, 16 и 17 юли Горещници. По този начин предците ни почитали необузданата сила на огъня, който идва..

публикувано на 09.07.25 в 11:55
Валери Петров (1920-2014)

105 години от рождението на рицаря на българското слово – Валери Петров

Навършиха се 105 години от рождението на акад. Валери Петров – поет, писател, сценарист, драматург и преводач. Роден на 22 април 1920 г. в София с рождено име Валери Нисим Меворах, той завършва медицина в Софийския университет. Известно време..

публикувано на 22.04.25 в 08:20