Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великденските празници – глътка въздух за хотелиерите в Сандански и Велинград

Снимка: архив

СПА курортите Сандански и Велинград очакват да са пълни по Великден и Гергьовден. Собствениците на местните хотели и заведения спазват здравните предписания, свързани с коронавируса, а цените остават непроменени.

Независимо от пандемията много българи са избрали за празниците Сандански и Велинград. А предлаганите в тези два курорта т.нар. пост Covid програмиза възстановяване от заболяването са добра възможност за рестарт на СПА туризма. Легловата база в хотелите икъщите за гости в Сандански е приблизително 4000 легла. Всички хотели ще работят, а заетостта се очаква да бъде над 90 на сто, твърди Георги Кунчев – заместник председател на сдружението на хотелиерите в града и добавя: „Виждаме светлина в тунела и мисля, че ще се получат доста добре нещата за Великден.“


Освен природата и минералната вода, привлекателни според него са културно историческите забележителности. Виненият туризъм в околностите на Сандански не е спрял да се развива, а винарните в района са над 10. Те произвеждат уникални вина и посрещат туристи от цял свят. Според Кунчев преди пандемията от коронавирус чуждестранните туристи, които са посещавали Сандански са били над 60 % , а сега има единични гости от чужбина. Местните хотелиери разчитат много и на посетители от съседните страни.

„Очакваме да се успокоят нещата, да се отворят границите, да се премахнат обструкциите и гърците и македонците ще тръгнат отново. Това е 100% сигурно. Поддържаме контакти с колегите от бранша от двете страни, така че всички сме на „полусъединител“ в очакване да потръгнат нещата“

Всички хотели са подготвени да посрещат гости за празниците и в другата любима за българските туристи дестинация – родопския спа курорт Велинград. Пролетният период по традиция е по-слаб за курортния град и заетостта на базите се очаква да бъде около 70 на сто.

Някои хотели имат занижени ценови оферти, научаваме от Златко Златанов, председател на местното Сдружение на хотелиерите. Освен това, тази пролет има индикации за отказ от резервации в града за сметка на гръцките курорти. Българското правителство трябва на всяка цена да отвори зелените коридори за Русия и за Румъния, за да компенсира този дефицит, смята Златко Златанов. Сдружението на хотелиерите вярва, че Велинград е най-бързо възстановяващата се дестинация. Залага се на по-висок клас продукт. Разчита се на това гостите да бъдат добре обгрижвани в по-малките обекти. Работещите в бранша наблягат и на допълнителните атракции и алтернативните форми на туризъм, подчертава Златко Златанов и добавя :

„Имаме вече много красиви малки ферми по селата, чийто стопани се обучават как да бъдат атрактивни и да привличат интереса на туристите. Язовирите около нас също започват в по-бързи темпове да се развиват като дестинации. Хората покрай пандемията вече търсят уединение и по-малки хотелчета и къщи за гости“ – каза в заключение Златко Златанов.

Автор: Мила Младенова

Редактор: Венета Николова

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13