Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 10-ти път България се включва в европейската Нощ на литературата

Снимка: БГНЕС

Тази вечер България се включва за десета поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература - „Нощ на литературата“. Събитието се организира по едно и също време в различни европейски градове - между 18-21.30 часа.

Тази година в българската „Нощ на литературата“  ще се включат 14 града – Бургас, Варна, ВеликоТърново, Враца, Добрич, Ловеч, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, Силистра, София, Стара Загора, Шумен.

Известни личности ще четат откъси от европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език. Четенията се случват на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“. Те ще започват на всеки половин час с продължителност около 15 мин, за да има време и за придвижване. Слушателите ще имат възможност да избират измежду откъси от книги, преведени от немски, френски, датски, италиански, черногорски, полски, английски, ирландски, португалски, македонски, чешки, словенски, унгарски, шведски, френски, норвежки.

В София „Нощта на литературата“е част от Календара на културните събития за 2021 година. Специално в столицата за първи път ще бъде обособено читателско място на Столичната община, където ще се чете детска книга от български автор, чието издание е подкрепено по Столична Програма “Култура”. Нов елемент, отново за столицата, е осъществяването на превод на жестов език в избрани места. Ще бъде обърнато внимание и на по-младите читатели – за тях ще има специално обозначени на картата на събитието места, където те ще могат да се запознаят с подходящите за тях книги. Местата ще могат да бъдат открити и на сайта на Нощта на литературата чрез хаштага #тийнмаршрут.

Главни организатори на събитието в България са посолствата и културните институти на европейски страни (EUNIC България и други), Столична община, Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“.

Повече за програмата на Нощта на литературата в България може да намерите ТУК.

Съставила: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40